Stresszmentes kongresszusra ül össze a Fidesz, minden posztra egy jelölt akad, úgyhogy a választás inkább csak formalitás.

 
Ahogy tavaly, idén is Orbán Viktornak és embereinek építik az emelvényt - Fotó: Beliczay László, MTI

Három új alelnök erősíti a vezérkart: Kubatov Gábor pártigazgató, Németh Szilárd rezsibiztos és Gulyás Gergely, a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke. Az elnökségből mindössze két ember marad a helyén: Pelczné Gáll Ildikó EP-képviselő, és természetesen Orbán Viktor. Azaz a vezérkar „csúcsán” immár csak Orbán emberei kapnak helyet – már csak azért is, mert a választmányi elnök, aki a pártszervezeteket kommandírozza, Kövér László lesz.

A kongresszus egyébként a régi-új elnök apoteózisa lesz: kisfilmen vetítik Orbán menekültügyi álláspontját, és hogy éreztessék, erős ő a nemzetközi porondon is, németül és angolul is leadják az etűdöt. (A kormányzati kommunikáció szerint nem véletlen, hogy az amerikai Politico honlap európai filiáléja az év legmeghatározóbb politikusának nevezte a magyar miniszterelnököt.)

A küldöttek hangulatára jó hatással lehet a HVG és a Medián legfrissebb felmérése, amely szerint a biztos szavazók több mint fele a Fideszre voksolna; a ciklus közepén ekkora fölénnyel még egyetlen kormánypárt sem vezetett a közvélemény-kutató intézetnél.

Címkék: Fidesz, Orbán Viktor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!