Egy napja dübörög az önkormányzati kampány – már kézbesítik a választási értesítőket. A pártok még nem álltak kampányvonalhoz, a választási tacepaókat most kezdik ragasztani, és egy-két héten belül kikerülnek az óriásplakátok is. (Igaz, még 48 napig verhetik a pártok a választási tamtamot.)

 
Kampánykezdés - Fotó: Manek Attila, MTI

Addig a kormánypárti sajtóban dübörög a negatív kampány, persze programról szó sincs, a balos főpolgármestert „lusta zsidózzák”, az Együtt politikusát drogosozzák. A balos pártok pedig utóvédharcokat folytatnak, a legtöbb helyen ugyan sikerült közös polgármesterjelöltet találnia DK-nak, az Együtt-PM-nek, illetve az MSZPnek, ám számos aspiráns nem nyeli le, hogy nem emelkedhetett jelöltté, így függetlenként indulna.

Pécsett, ha az utolsó percben is, a DK beállt az MSZP és az Együtt mellé, így az egyik egészségügyi intézet egykori vezetőjét, Kovács Erzsébetet támogatja mindhárom balos formáció. A jelölt egyébként hivatalosan a civil Sopianae Egyesület embere.

Szolnokon szintén pecsét került a megállapodásra, Radócz Zoltán, az MSZP városi elnöke a balos favorit.

Szekszárdon pedig mindenki önmérsékletről tett tanúságot, amikor besorolt Hadházy Ákos LMP-s jelölt mögé. (Emlékeztetőül: a volt fideszes önkormányzati képviselő leplezte le a trafikmutyit.)

Nem forrottak mindenhol egységbe a balos erők: Kecskeméten egyedül az MSZP támogatja a függetlenként induló Hugyecz Zoltán nagyvállalkozót. A szocialista indoklás szerint a DK-val nem sikerült zöld ágra vergődni, így egymással is választási ölre mennek az ellenzéki pártok.

De Kecskeméten még mindig jobb a helyzet, mint Miskolcon, ahol belső háború tört ki. A város korábbi szocialista országgyűlési képviselője, Fedor Vilmos ugyanis hirtelen kilépett pártjából, mivel felesége, Rózsa Edit elindul a baloldal közös jelöltjével, Pásztor Alberttel szemben.

Áll a bál a XVIII. kerületben is, ahol az MSZP egykori helyi elnöke a civil Pátria Páhollyal a háta mögött próbálja legyűrni a baloldal közös jelöltjét.

Az LMP-vel is mérkőznie kell a baloldalnak, Schiffer András pártja 60 településen állít polgármesterjelöltet. Ugyan az LMP a legtöbb helyen a sokadik helyen végzett áprilisban, de elhozhat pár százaléknyi szavazatot, ennyi elég az összbalos jelölt elkaszálásához.

Az ugyanis vélhetően nem billenti vissza a mérleget, hogy egy-két helyen kormánypárti politikusok lázadnak – például Szeged egyik választókörzetében a KDNP alelnöke függetlenként vág bele, mivel kétszer hozta körzetét, mégsem őt állították rajtvonalhoz a kormánypártok.

Továbbá Pécsett egy exfideszes képviselő egy civil szervezet mezében (Összefogás Pécsért Egyesület) próbálja legyőzni a kormánypárti Páva Zsoltot.

Budapesten szintén csendes a kampány, a DK, az Együtt, illetve az MSZP által támogatott Falus Ferenc (volt tiszti főorvos) hétfőn teszi ki a főváros asztalára programját. Bár közös jelölt, a jelek szerint szálka az MSZP szemében, legalábbis azt valószínűsíti, hogy a nyaralásból megtérő Tóbiás József MSZP-elnök az ATV nyilvánossága előtt nem kívánt beszélni Falusról, mondván, nem ismeri, de mindjárt bemutatják őket egymásnak.

Az biztos, hogy a klasszikus értelemben vett kampányhírverés csendesebb lesz a főpolgármester-jelölt körül: a hiteleit nyögő Együtt, az adósságaival küszködő MSZP, illetve a leginkább tagdíjbevételből gazdálkodó DK legfeljebb 30-40 milliót tud összedobni óriásplakátokra és különböző rendezvényekre.

Állami és önkormányzati intézményekben (kivéve ott, ahol hatóság működik) is lehet immár választási rendezvényeket tartani, de a fenntartók csak azonos feltételekkel bocsáthatják a jelöltek, jelölőszervezetek rendelkezésre a helyiségeiket. A bérbeadás feltételeiről, az állami és önkormányzati költségvetési szervek, tehát az intézményfenntartók dönthetnek. Márpedig ezeket jelenleg a kormánypártok emberei irányítják.

Orbán tovább pazarol. Falus Ferenc, baloldali főpolgármester- jelölt szerint a 3-as metró felújításáról a Fővárosi Közgyűlés hétfőn olyan döntést készül hozni, amely „eladósítja a jövőnket, és nem biztosítja a tömegközlekedésmielőbbi biztonságát”. Az Együtt-PM tegnapi sajtóközleményében az olvasható: „az Orbán-kormány azzal, hogy a 3-as metró felújításának költségeit a fővárosra hárítja, nyilvánvalóan azt választotta, hogy inkább a budapestiek életét kockáztatja, minthogy lemondjon a várbeli luxusberuházásairól és a további pazarló stadionépítésekről”.
Tarlós István főpolgármester pénteken a Kossuth rádióban a 3-as metró felújításával kapcsolatban azt mondta, a szerelvényeket és a metróvonal infrastruktúráját – az alagutat, a pályát, a biztonsági berendezéseket és az állomásokat – kell felújítani. Ez összesen 165 milliárd forintba kerül.
KRS

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!