„Nem számolok azzal, hogy a továbbhárítás megtörténik” – jelentette ki a banki adók augusztusi emelése kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Mi viszont kénytelenek leszünk ezzel számolni, mert a bankok az újabb emelést nem nyelik le.

 
Németh András Péter felvétele

Az illeték az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre, a készpénzfelvételnél pedig 3-ról 6 ezrelékre nőtt, s a 6 ezer forintos felső határt is megszüntették – az ingyenes számlacsomagot az alacsonyabb jövedelműek elfelejthetik, egyre több helyen lesz fizetős a kártyás vásárlás, az átutalások díjmentessége nagyrészt megszűnik, sőt, drágulnak a telefonos és a netes utalások is.

A fővárosban életbe lép a taxisrendelet, melynek részeként kötelező egyentarifáért szállítják az utasokat: az alapdíj 450 forint, egy kilométer díja 280, a várakozás pedig percenként 70 forint lesz, megszűnnek a kedvezményes és fix tarifák. Az eddigi 4-5 ezer forintos fix reptéri fuvar így 8-9 ezerbe kerül majd.

Jó hír, hogy (vissza)változik a gyógyszerfelírás módja: újra ki lehet majd váltani 3 havi adagot, viszont a munkafeltételek szigorítása miatt csökkenhet a patikák nyitva tartása, és még a gyógyszerek is drágulhatnak. Újdonság az is, hogy egy uniós szabályozás nyomán – egyébként a roppant szigorú, többlépcsős engedélyezés során biztonságosnak, hatásosnak ítélt – új orvosságok jelennek meg a forgalomban, amiknek még vizsgálják a hosszú távú mellékhatásait. Ezek csomagolásán „fejtetőn álló” fekete háromszög jelzi: még hatósági megfigyelés alatt állnak. Ezekben az orvosságokban jellemzően új, 2011. eleje óta engedélyezett hatóanyag van, s a háromszöget az engedély megadásától számított 5 évig tüntetik fel a terméken.

Az adóhatóság és a szaktárca ellentmondó nyilatkozatai után egyelőre elmarad a szigorú pénztárgép- ellenőrzés: októberig csak azt vizsgálják majd, hogy az érintett kereskedőknek megvan-e a majdani online pénztárgépük adóhivataltól igényelt üzembe helyezési kódja.

 

Drága csökkentés

Diószegi-Horváth Nóra

Mivel már a hónap vége előtt egy héttel kifutottunk a pénzünkből, pedig a kiadásaink nem változtak, sőt, a rezsink ugyebár alacsonyabb, leültem számolgatni. Az Elmű 583 forinttal kér kevesebbet, a gázszámla 188, a távhő meg 2013 forinttal csökkent. A vízért kéthavonta fizetünk, de most nem az a hónap van, amúgy 1421 forinttal kevesebbet fizetnék azért is. Ez 4205 forint. Akkor miért fogyott el a pénz?

Nézzük a banki költségeket. 16 alkalommal zarándokoltam el készpénzért az automatához – ez 3 ezer 30 forintomba fájt. Itt nincs még vége: akkor is fizettem, amikor befizettem a csekkeket, amikor okosan nem készpénzzel, hanem kártyával fizettem (kár, hogy a piacon nem lehet), illetve amikor átutaltam a telefonszámla összegét. Hogy mindez mennyibe került, nem tudom, hiszen ezt még a bank sem listázza tételesen – csak vonják a forintokat. Bezzeg a számlákon tételesen van feltüntetve még az is, január óta mennyit spórolt nekem az állam a rezsicsökkentéssel. Az Elműnél például 8 hónap alatt 4 ezer 711 forintot takarítottam meg, őrület! Ha már szóba került a telefon: céges flottába tartozom – kedvezőbb a tarifa, de nekem kell fizetnem. A telekomadó miatt 1250 forinttal növelték a befizetendő összeget – cserébe ennyivel többet internetezhetek. Kár, hogy erre semmi szükségem. És lassan 5 ezer forintnál tartok.

De nem csak nekem van bankkártyám: a banki adók következtében elvesztett pénzemet kétszemélyes háztartásunkban meg lehet duplázni. És két telefon is van. Villanyszámla meg egy. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy drágább a kenyér, a zöldség, a cigaretta – ugye, az úri passziók –, meg még mi minden más… Ebben a hónapban majdnem 10 ezer forinttal került több a mi zsebünkből az államéba. Ez több mint kétszerese annak, amennyit a rezsicsökkentéssel nyertünk. Máskor a hónap vége előtt 2-3 nappal fogy el végleg a pénzünk. Most már 27-én guberálni kellett az aprókat. A fizetés csak 2-án jön. Az eddigi 3 napi pénztelenségből augusztusra egy hét lett, pedig semmilyen extra kiadásunk nem volt. És mi „csak” egy kislétszámú család vagyunk, normális fizetéssel. Még örülhetünk, hogy megússzuk ennyivel: a Népszavában olvastam a számítást, amely szerint egy átlagos család a háromszorosát, egy kisjövedelmű az ötszörösét fizeti extra adóként annak az összegnek, amit a rezsi csökkentésén nyer. Csak az átlagjövedelem legalább háromszorosát beosztó családoknál pozitív a szaldó.

Címkék: gazdaság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!