Mégis Áder újrázhat - Áder Jánosra kanyarodott vissza Orbán Viktor – Balog Zoltánból így nem lesz államfő. Leginkább azért, mert távozásával újra kellene rendezni a közszolgáltató rendszereket és az ezekre épülő lobbikat.

 
Áder és Orbán


Bár hivatalosan csak 2017 februárjában, márciusában dönti el a kormánypárt, hogy kit akar köztársasági elnöknek, úgy tűnik – egy politikai vargabetű után –, eldőlt, ki lesz a Sándor-palota új lakója. Senki, ugyanis marad a régi: Orbán Viktor arra jutott, Áder János újrázhat, miután tavasszal kitelik mandátuma. Holott december közepén még nem erről volt szó. A miniszterelnök ugyanis személyesen jelentette be Balog Zoltánnak, hogy őt emeli köztársasági elnökké. Forrásaink szerint kezdetben az Emmi-miniszter nem lelkesedett az ötletért, ám aztán elfogadta. (Orbán eredetileg Kövér Lászlót költöztette volna az államfői rezidenciába, azonban a házelnök opponált, mivel nem akarta protokollszerepbe szuszakolni magát.) Ám az utóbbi napokban a kormányfő megfordult, és Áderre cserélte Balogot. (Ez egyébként a köztársasági elnököt is váratlanul érte: a pártpletykák szerint már felkészült a kiköltözésre.)

Hogy mi miatt választotta mégiscsak Ádert Orbán, arról csak találgatni lehet. Egyes feltételezések szerint a katolikus főpapság jelezte: nem lenne szerencsés, ha a házelnök, a kormányfő és a köztársasági elnök egyaránt református lenne.

Ám fideszes forrásaink szerint ez vajmi keveset nyomott a latba. Az már jóval többet, hogy Balog elmozdítása esetén borulhatott volna a kormányzati egyensúly. A miniszter ugyanis sikerrel tartotta mederben a lobbitevékenységet (például az egészségügyi vagy oktatásügyi beszállítók, illetve a vizes világbajnokságra és olimpiára készülő sportipar esetében), továbbá viszonylag jól kezelte az oktatás és az egészségügy csapnivaló állapota miatt fokozódó szakmai/állampolgári elégedetlenséget. Ezenkívül a tárca feladata, hogy 2017-ben érdemben részt vegyen a szavazatmaximálásban, legyen szó a nyugdíjasokról vagy a szegényekről. Egyszóval, ha Balog menne, gyakorlatilag újra kellene szervezni a legkényesebb területek, az állami közszolgáltatások irányítási rendszerét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!