Rendkívüli állapotot hirdettek Olaszország 16 településén az augusztus 24-e, szerda hajnali földrengést követően. A Lazio és Umbria határán történt rengésnek több mint 260 halálos áldozata és több száz súlyos sérültje van. Csütörtökön és pénteken több utórengést észleltek a környéken.

  <h1>Ennyi maradt Amatricéből - Fotó: Gregorio Borgia, AP</h1>-
  <h1>Túlélők után kutatnak a 2016. augusztus 24-i olaszországi földrengés után - Fotó: Filippo Monteforte, Getty Images Hungary</h1>-

Ennyi maradt Amatricéből - Fotó: Gregorio Borgia, AP

- – Kép 1/2

Lapzártánkkor még több ezren kerestek újabb túlélőket az Olaszország középső részén fekvő Amatrice, Accumoli és Pescara del Tronto településeken. A szerdai, Richter-skálán 6,2-es erősségű rengés középpontja Amatricében volt. A városka fele gyakorlatilag megsemmisült.

A halottak közt három brit, öt román, egy spanyol, egy kanadai és egy salvadori állampolgár is van, magyar áldozatokról nem tud a Külügyminisztérium. A pénteki utórengések nem követeltek ugyan újabb áldozatokat, de több, még épen maradt házat romboltak le Amatricében.

A hírügynökségek megrázó képein egy „lebombázott” város látszik, amely valószínűleg még sokáig nem tér magához. A kormány a rendkívüli helyzet kihirdetésével egy időben 235 millió eurót különített el a kármentesítésre és a helyreállításra, és bejelentette, hogy a földrengés sújtotta lakosságnak egy ideig nem kell adót fizetnie.

Az olasz sajtó óráról órára követi az eseményeket. Megírták annak a fiatal, amatricei párnak a történetét, akiket egy autóban, csókolózás közben ért a földrengés, és csak tíz órával később sikerült kiszabadítani őket a roncsok közül. Pescara del Trontóban a tűzoltók a túlélők keresése közben találtak rá egy nyolcéves kislányra, Giuliára, aki négyéves húgával, Giorgiával közös szobájában aludt békésen, amikor bekövetkezett a tragédia. Már nemtudtak kimenekülni, így Giulia saját testével védte meg Giorgiát: ráhajolt és átölelte. Így találták meg őket több mint 16 órával a katasztrófa után. Giulia már nem élt, kishúgát azonban, csodával határos módon, épségben mentették ki a tűzoltók a romok alól.


Az Amatricétől nem messze fekvő L’Aquilában és környékén 2009-ben volt hasonló erejű földmozgás. Akkor háromszázan haltak meg.

Bár a régió az erősen földrengésveszélyes afrikai törésvonal mentén fekszik, a helyi hatóságok mégsem készültek fel eléggé a katasztrófára. Erre utal, hogy Amatrice épületeinek 70 százaléka nem felel meg a földrengésbiztonsági előírásoknak, ráadásul a városkában 2012-ben felavatott, földrengésbiztos általános iskola épülete is a földdel vált egyenlővé szerdán.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!