Az emberek világos üzenetet kaptak a hatalom részéről, hogy veszélyben a demokrácia – így reagált a szeptember 29-től induló szakszervezeti demonstrációsorozat rendőrségi betiltására Székely Tamás, a szakszervezeti akcióegység operatív törzsének egyik vezetője.

A több mint 70 szakszervezetet, civil tömörülést összefogó akcióegység 12 területfoglalási igényére 12 tiltó határozattal válaszolt a rendőrség, annak ellenére, hogy eddig senkit nem zavart, ha szombatonként különböző rendezvények miatt megbénult fél Budapest. Az operatív törzs a tiltó határozatok felülvizsgálatát kérte a Fővárosi Bíróságtól, amely várhatóan hétfőn dönt. Székely arra számít, hogy a bíróság számukra kedvező ítéletet hoz. Ha nem, akkor új helyszíneket jelölnek ki, s mindenképpen megtartják a nagygyűlést és az ülősztrájkot is. Székely ugyanakkor felvetette: a budapesti rendőrkapitány vajon nem azért tiltotta-e be a szakszervezeti demonstrációt, hogy elejét vegye bármiféle elégedetlenség kinyilvánításának? A legfrissebb kormányzati megszorítások ugyanis tovább szítják a kedélyeket.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: 5500-al csökkentik a közigazgatásban dolgozók számát, más információk szerint a jelenlegi 250 ezerből 30 ezer dolgozót küldenek el a kormányhivatalokból, minisztériumokból, azok háttérintézményeiből. Orbán Viktor annyit mondott erről, hogy a mértékről a parlament dönt majd. „Érthetetlen, s a kormányprogramban szereplő foglalkoztatásbővítési terveknek ellentmondó a közszolgákat érintő újabb elbocsátás” – nyilatkozta lapunknak a Szak­szervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke. Varga László szerint a közalkalmazottak, a közszolgálati dolgozók félnek, féltik a munkahelyeiket, közülük nem elegen vállalják fel a nyílt tiltakozást a kormányzati intézkedések ellen. „A rendszerváltozás után 21 évvel tragédia, hogy nem merünk szabadok lenni, nem merünk demokraták lenni, egy kormányzati döntésnek, a kormányzati túlhatalomnak nem tudunk ellenállni” – fogalmazott a SZEF elnöke.

Rendőrségi körökből származó információink szerint mintegy tízezer rendvédelmi dolgozó elbocsátásának terve is körvonalazódik. Erről a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szak­szer­vezetének főtitkára, Bárdos Judit lapunknak azt mondta: a napokban a belügyi érdekegyeztető fórumon nyíltan megkérdezte Pintér Sándort, hogy a honvédséghez hasonlóan ezen a területen is számítani kell-e elbocsátásokra. (A HM-ből ezer munkavállalót küldtek el.) A válasz szerint a Belügyminisztérium nem enged elbocsátást, tehát a rendvédelemben, így a rendőrséget érintően nem lesz létszámcsökkentés. Azonban a 2006-os zavargások erkölcsi felelősségét a rendőrökre hárító semmisségi törvény, valamint a korkedvezményes nyugdíj elvétele miatt a rendőrök már nem hisznek a miniszterüknek. Lapunknak többen azt mondták: ha még kirúgások is lesznek, akkor kíváncsian várják, hogy a kormány miként tartja majd kordában a megszorítások miatt tiltakozó ezreket, köztük a saját kollégáikat. Mert ők biztosan nem nyúlnak az úgynevezett rendőri eszközökhöz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!