Egyre szorosabbnak tűnik a kapcsolat a Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz köthető kötvénybiznisz és Garamvölgyi Balázs között. Ő az a tiszteletbeli konzul, aki Orbán Ráhelt és férjét kísérgette, illetve az MSZP-s Mesterházy Attila barátja.

 
 

Érdemi szereplő is lehet a letelepedésikötvény-bizniszben Garamvölgyi Balázs. Emlékeztetőül: ő az a bahreini tiszteletbeli konzul, aki elkísérte Orbán Ráhelt és férjét, Tiborcz Istvánt az Öböl menti monarchia Olaj- és Gázügyi Hatóságához egy kis beszélgetésre az energiaügyi miniszterrel. Garamvölgyi – aki tiszteletbeli konzulként szívességből képviseli a magyar államot a térségben – egy szaúdi olajipari családi vállalat igazgatója, illetve érdekelt a letelepedési kötvények értékesítésében.

Az nem egyértelmű, milyen minőségben. Az Index kiderítette, Garamvölgyi jegyezte be a domainnevét az European Bond Program nevezetű, Afrikában és az arab országokban, betelepedési kötvényekkel üzletelő cégnek. A vállalkozással való szoros kapcsolatra utal az is, hogy a konzul – amiképp lapunk megírta – angol nyelvű lapokban hosszú interjúkat adott arról, miért előnyösebb a letelepedési kötvény a többi EU-s ország hasonló konstrukciójánál.

Az European Bond magyarországi elérhetősége megegyezik a Rogán Antalhoz köthető letelepedési kötvényekkel üzletelő Arton Capital Hungaryével. Garamvölgyi tagadta, hogy tulajdonos lenne a cégben, csupán az információs portál bejegyzését ismerte el. Hozzátette: az Arton Capital kereste meg azzal a kéréssel, hogy gyűjtsön olyan embereket, akik szívesen vásárolnának kötvényt, a beszervezett ügyfelekért kapott jutalékért. Az Arton Capital vezetője, Balogh Radostina is elismerte, hogy Garamvölgyit megbízták a toborzással, ám szerinte az European Bond megalapítása a diplomata saját ötlete volt, és annak minden működési költségét vélhetően ő fizeti. Bár Garamvölgyi állítása szerint az European Bond nem cég, a szomszédos Egyesült Arab Emírségekben mégiscsak működik egy European Bond Program Management Consultancy nevű cég, amely a kötvényekkel üzletel. Garamvölgyi Balázs személye azért is ellentmondásos, mert az üzletember 2010-ben MSZP-s kampányrendezvényeken tűnt fel, és lapunk információi szerint jó barátságot ápol Mesterházy Attilával, konzuli kinevezését is 2008-ban, vagyis a szocialista kormány alatt kapta. Ezért is furcsa, hogy az üzletember személye több helyen is feltűnik a fideszes érdekkörök Arabfélszigeti üzletei körül.


A miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek közelmúltban kötött üzletei cáfolni látszanak azt, hogy a pár csupán turistaúton vett volna részt a térségben. A látogatás után fél évvel kelt el például a József nádor téri Postabank-székház, amely Tiborcz ingatlanportfóliójához tartozott, a vevő pedig egy szaúdi olajmágnás, a korábban az USA-ban is nagy üzleti befolyást szerző Ghaith Pharaon volt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!