Nem sikerül meggyőznie a kormánynak a szülőket arról, hogy egy jó szakma mindennél többet ér, sokkal szívesebben viszik a gyerekeiket gimnáziumba – ezt igazolják az Oktatási Hivatal adatai, amit a Magyar Nemzet publikált. Ezek szerint tavalyhoz képest ezerrel nőtt a gimnáziumokat választók száma, így 36 500 diák kezdi a tanévet ebben az iskolatípusban.

A Parragh László iparkamarai elnök és Orbán Viktor által is bőszen reklámozott szakképzésben viszont 1500-zal kevesebben, összesen 50 450-en startolnak. Különösen árulkodó ez az adat az évről évre csökkenő gyermeklétszám fényében. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok nyerték a legnagyobbat, gyakorlatilag „tömve vannak”, több mint kilencven százalékos lesz a feltöltöttségük szeptembertől. Hiába próbálta a kormány vonzóbbá tenni a szakközépiskolákat azzal, hogy átnevezte őket szakgimnáziumokká, és alakította át a képzés rendszerét (ami inkább lebutítást jelent), a kihasználtság ebben a szegmensben a hét évvel ezelőtti 72 százalékról 55-re apadt, vagyis több mint 24 000 betöltetlen hely maradt. A korábbi szakmunkásképzőkben – most már szakközépiskola néven futnak – a betöltöttség a 36 százalékot sem éri el, 33 600 gyereknek lenne még itt hely.

Múlt hét óta tudni lehet, hogy a szerinte kedvezőtlen helyzetet Parragh gimnáziumok bezárásával oldaná meg, a kormány pedig központi felvételi bevezetésére készül, amivel kedve szerint korlátozhatná a bejutók számát.
Ha nem megy érvekkel, megy majd erővel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!