Városi zümmögők.
- Méhrajjal találkozni a város közepén meglepő, de korántsem lehetetlen dolog.
- Általában a királynő áll az ügy hátterében.
- A lényeg, hogy ne essünk pánikba.

 
Méhraj Szombathelyen - Fotó: Bonyhádi Zoltán

Az elmúlt hetekben többször is méhrajok keltettek pánikot több nagyvárosban is.Tíz nappal ezelőtt Budapesten a 13. kerületben egy járdahatároló oszlopot néztek ki maguknak, korábban a teraszos kávézókkal teli Madách teret szállták meg, de több városban játszóterek közelében is megjelentek. Vajon miért döntenek úgy a méhek, hogy kaptárjaikat elhagyva beköltöznek a számukra idegen területekre?

Szabó István méhész szerint több oka is van az „elvándorlásnak”, amibe sokszor a méhészek felelőtlensége is közrejátszik. Természetes folyamat, hogy kirajzanak méhcsaládok a kaptárjaikból, mert ilyenkor az anya igen intenzíven petézik, és akár 1000 utódot is „lerak”. Így 40-50 ezer főre is duzzadhat a család létszáma, ezért szűkössé válik számukra a kaptár. Az elraktározott nagy mennyiségű méz okozhatja azt, hogy az anyának nincs helye hova petézni, ezért kénytelen elhagyni otthonát.

„A méhész felelőssége figyelni, hogy a méhanyának legyen elég helye, mert a család ilyenkor követve őt, képes hátrahagyni a tele kaptárt, és a túlélés érdekében új helyet keresni” – meséli Szabó István. A méhek induláskor három napra elegendő táplálékot vesznek magukhoz „mézgyomrukban”, ezért kicsit lomhává, lassúvá válnak. Budapest külterületén is nagyon sok méhész él, és mivel a kis rovarok akár 10 kilométeres körzetben is gyűjtik a mézet, egy csepeli méhész méhei akár a Városligetben is felbukkanhatnak.

Egy anya 3-4 évig képes petéket lerakni, körülbelül annyi ideig él. A dolgozók az anya életének végén úgy döntenek, lecserélik a „királynőt”, ilyenkor tizenegyszeresére nagyobbítanak egy méhpempővel teli hatszögletű sejtet, és ott kifejlődhet egy új anya. A leváltott „öreganya” még ott marad a kaptárban, az új „családfő” pedig gyakran kirajzik a többiekkel – ez lehet a másik oka a városi környezetben megjelenő kis zümmögőknek.

A harmadikat pedig még mindig kutatják, előfordulhat, hogy néha a légköri folyamatok késztetik a méheket lakóhelyük megváltoztatására. Szabó István szerint a jó, tapasztalt méhész észreveszi, ha valami gond van, a méhek ugyanis fura zümmögéssel – ahogy fogalmaz: kiabálással –, nyugtalansággal jelzik, ha valami nincs rendben. Ilyenkor különböző praktikákkal, új otthont kialakítva lehet őket a közelben tartani.

De vajon mit tehetünk, ha városi séta során egyszer csak egy méhrajjal találkozunk?

A katasztrófavédelem minden településen kapcsolatban áll méhészekkel, akik összegyűjtik az emberlakta területeken csámborgókat. Fontos, hogy ne kezdjünk el kapkodni, mert azt támadásként érzékelik, és védekezni kezdenek. Ha nyugodtak maradunk, maguktól továbbállnak.

10 000 – ennyi méh található egy kilogramm méhcsaládban. A szakemberek így, kilóban határozzák meg a családok méretét, megszámolni nehezebb lenne őket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!