Nem bír a posta a karácsonyi időszakban megnövekedett forgalommal: egy dolgozó elmondása szerint semmilyen levélküldeményt nem visznek ki, hogy idejében kézbesíthessék a nyugdíjasoknak az ajándék Erzsébet-utalványokat. A Magyar Posta azzal védekezik: munkatársai a hatályos jogszabályok alapján járnak el, amikor nem visznek bizonyos küldeményeket.

 
Illusztráció - Balogh Zoltán, MTI

Nem visznek ki semmilyen levélküldeményt a postások, mert „rengeteg Erzsébet-utalvány és más küldemény van” – ezt nyilatkozta az RTL Klub Híradójának egy dolgozó. A rejtett kamerás felvételen azt mondja, a túlterheltség miatt központi utasításba kapták, hogy nem kézbesíthetnek levélküldeményeket, helyettük az előre megírt értesítőket dobják a ládákba. Így az embereknek maguknak kell átvenni a küldeményeiket a hivatalokban, amivel megkönnyítik a postások dolgát.

Ugyanakkor érthetetlennek tűnik, hogy miért egyszerűbb az értesítőket házhoz vinni, mint magukat a küldeményeket. A karácsonyi csúcs már tavaly is nagy fennakadásokat okozott a postai szolgáltatásban, a munkaerőhiány és az egyre több internetes rendelés, külföldről érkezett csomag mennyisége miatt sokan csak az ünnepek után kapták meg az ajándéknak szánt küldeményeket.

Emellett már második éve a posta feladata a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványok kiszállítása is – összesen 2,7 millió emberhez kell eljuttatni a fejenként 10 ezer forintnyi tikettet, ez pedig az alkalmazott nyilatkozata szerint elsőbbséget élvez a cégnél. A kritikus időszakra megpróbáltak felkészülni: már november közepén korlátozták a „nem szerződéses ügyfelek” csomagfeladását.

A Magyar Posta közleményben tagadja, hogy központi utasítást adott volna: alkalmazottai ne kézbesítsenek küldeményeket a karácsonyi időszakban. ("Kézbesítenek, ha lassabban is - Reagált a Magyar Posta" - Népszava Online, december 8. - a szerk.)

Ugyanakkor azt írják: erre a jogszabályok szerint „lehetőségük van”. Például április óta a 324x229x24 mm-nél nagyobb, közönséges küldeményként feladott levelek kézbesítését egy kormányrendelet alapján „mellőzheti” a postás, mivel ezt a méretet egyébként is csak csomagként lehet feladni. Vagyis a jelenlegi helyzetben szinte biztosan nem viszik házhoz, a postákon viszont a szokásosnál jóval többet kell sorba állni a csomagokért.

Címkék: posta

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!