Háromra emelkedett a rendőrségi vesztegetési botrányban bűnszervezetben történt elkövetéssel meggyanúsított egykori főtisztek száma – értesült a Magyar Nemzet.

H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azóta megszüntetett Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya Speciális Bűncselekmények Elleni Osztályának egykori vezetőjét is azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy harmadmagával tagja volt a vesztegetési botrányban feltárt, V. László vezette bűnszervezetnek.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője közölte: a volt rendőrtiszt az alapbűncselekmény elkövetését is vitató vallomást tett, és panasszal élt a gyanú közlésével szemben. A Központi Nyomozó Főügyészség a június elején kirobbant ügyben eddig az éjszakai mulatóiról elhíresült V. Lászlóval, majd G. Imrével, az NNI Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának korábbi vezetőjével, és az ugyancsak előzetes letartóztatásban lévő K. Attilával, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Bűnügyi Információs Főosztálya Kiemelt Ügyek Osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozójával ismertette, hogy bűnszervezet vezetőjeként, illetve tagjaként tartják őket számon – olvasható a lapban.

A vezető rendőröket érintő maffiagyanútól aligha elválaszthatók a rendőrségen belüli példátlan mennyiségű személycserék és átszervezések. Mindez több száz kvalifikált rendőr munkatársat érintett, akik kifogásolják, hogy minden előkészítés nélkül kell váltaniuk és a felajánlott új beosztásokban jóval kevesebb lesz a kerestük. És még nincs vége: a BRFK további átszervezése várható és a járások kialakítása is érinti a rendőrkapitányságokat. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára szerint korai még visszhangról beszélni, hiszen a leváltások alighogy elkezdődtek. – Nem gondolom, hogy valamiféle vadászat indult, de tény: óriási felfordulással jár a sok leváltás. Nagyon nagyfokú az állományban a bizonytalanság. A magánvéleményem az, hogy a rendőrség most jutott el a morális mélypontra, innen csak fölfelé vezet az út – fogalmazott Bárdos Judit.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!