A 15 éves Núr Dawud fél éve menekült el unokatestvérével Szomáliából, most a dadaabi táborban él. Az apja meghalt a szomáliai polgárháborúban, az anyjáról nem tudja, él-e még. Két hónapja megérkezett a bátyja, azóta együtt laknak egy kis kunyhóban. „Most már csak tanulni akarok. Talán egyszer tanár lehetek” – mondja.

A világ legnagyobb, 400 ezer főt befogadó menekülttáborában 156 ezer iskoláskorú gyerek él, de az ENSZ Gyermekügyi Alapjának (UNICEF) iskoláiban mindössze a harmaduk tud tanulni – ők is, európai ésszel szinte felfoghatatlan körülmények között. Mikor a menekült gyerekek megérkeznek, rendszerint azt sem tudják, mi az, hogy iskola. Egy tanárra rendszerint 150-170 diák jut, sokan be sem férnek a tantermekbe, ezért a porban és hőségben ülnek.

„Azért, hogy a nagy diáklétszámmal megbirkózzanak, a gyerekek egyik felének 8-tól délig, a többieknek délután 1-től 4-ig vannak órái” – nyilatkozta Hind Omer, az UNICEF Kelet- és Dél-Afrikai Regionális Igazgatóságának oktatási koordinátora a Vasárnapi Híreknek. A gyerekek gyakran traumatikus élményeken esnek át, aminek a kezelésére a tanárokat felkészítik, bár nagy részük szintén menekült, akik közül sokan a Mount Kenya Egyetemen tanultak tovább. „Az iskolák a kenyai tanrendet követik, így például matematikát vagy társadalomismeretet tanulnak, de mivel az országban az angol és a szuahéli a hivatalos nyelv, a gyerekeknek – különösen az idősebbeknek – először angolul kell megtanulniuk” – mondta a szakértő, akitől azt is megtudtuk, hogy a szülők szívesen járatják őket iskolába, mert tudják, a tanulással jobb jövőre számíthatnak. „Azok a szülők, akik már húsz éve élnek a dadaabi táborban, már megtapasztalták az oktatás értékét: tanult gyerekeik elköltözhettek, biztos állásuk van, és támogatni tudják a családjaikat” – mesélte Hind Omer.

 

Naponta 12 ezerrel kevesebb gyerek hal meg a világon alultápláltság miatt, mint húsz évvel ezelőtt – derült ki a Világegészségügyi Szervezet (WHO) és az UNICEF legfrissebb jelentéséből. 1990-ben 12 millió 5 éven aluli gyermek halt éhen, 2010-ben „csak” 7,6 millió. A szubszaharai térségben is mérséklődött a gyermekhalandóság, bár 8-ból 1 gyerek nem éri meg az 5. születésnapját.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!