Menekültek forgatták - Exodus címen mutatta be a múlt héten a BBC azt a sokkoló háromrészes dokumentumfilmet, melyet szíriai menekültek forgattak rejtett kamerával és saját telefonjaikkal az Európába átkelésről.

 
Exodus, dokumentumfilm - Forrás: BBC

A Guardian szerint még nem készült ennyire megrázó és pontos beszámoló a menekültválság jelenleg is aggasztó állapotairól. A filmben első kézből láthatók az életveszélyes tengeri átkelés borzalmai Törökország és Görögország között, süllyedő bárkákon, embertelen tömegekben, gyakran óriási viharok közepette; az átszökés a Csalagúton teherautókon szállított, egyre fullasztóbbá váló konténerekben, valamint az embert próbáló menetelések, az elemekkel és a határőrökkel, rendőrökkel egyaránt megküzdve.

A filmből kiderül, hogy a török bazárokban kapható mentőmellények sokszor hamisak, az elmerülést jobban segítik, mint a felszínen maradást. Míg az embercsempészek kétezer eurót nyernek minden menekültön, csupán 22 euróba kerülne fejenként a biztonságos átkelés, ha felengednék őket a kompokra.

A felvételt készítő szíriai menekültek már azzal is az életüket kockáztatták, hogy ilyen helyzetekben forgattak. Lefilmezték az alkudozást az embercsempészekkel is, amit egy hivatalos dokumentumfilmes stáb rejtett kamerával sem feltétlenül mer megkockáztatni.

A film legdrámaibb pillanatai mégis azok, mikor a menekültek kimerülten, traumatizáltan, az otthonukat, vagyonukat és sokszor családtagjaikat, szeretteiket is elvesztve megérkeznek egy idegen országba, ahol már az utcán gyűlöletkeltő plakátok és ellenséges hangulat fogadja őket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!