Vasárnap lép életbe a MÁV-START Zrt. és a Volán-társaságok 2011/2012. évi menetrendje, amely 2012. december 8-ig lesz érvényben. A vonatok közlekedése nagyrészt változatlan marad, azonban több hazai régióban és nemzetközi viszonylatban lesznek az utasok igényei­hez jobban illeszkedő módosítások – közölte korábban a MÁV.

A belföldi menetrendi fejlesztéssel kapcsolatban kiemelték: a Dunakanyar jelentős turistaforgalmának jobb kiszolgálása érdekében félóránként járnak majd a személyvonatok Budapest és Vác között már hétvégén is. Budapestről Debrecenbe a jelenlegi utolsó vonathoz képest két órával később, 22 óra 28 perckor budapesti indulással is el lehet jutni. Közvetlen gyorsvonat közlekedik majd a főváros és Zalaegerszeg között, amely nem érinti majd Bobát, így csökken a menetidő a két város között. Új személyvonatpár indul Szeged és Horgos közt, így a vajdasági diákok könnyebben utazhatnak. Az önkormányzati egyeztetéseknek megfelelően Tapolca helyett Balatonfüredig jár majd egy délutánonként, Székes­fehérvárról induló vonat. Szombathely és Pécs között pedig sűrűbben közlekednek a gyorsvonatok. A Budapest–Kis­kunhalas–Kelebia vonal távolsági járatai ezentúl nem Kőbánya-Kispestről, hanem Budapest Keleti pályaudvarról indulnak, és oda is érkeznek meg.

A nemzetközi vasúti menetrend is változik, ezentúl közvetlenül lehet majd eljutni a fővárosból Zürichbe, Budapest és Prága közt pedig új vonalpár indul.

A Dacia nemzetközi gyorsvonat a karácsonyi-újévi és a nyári csúcsidőszakban Bukarest–Budapest–Bécs útvonalon közlekedik majd.

A Volán is megújítja menetrendjét.

A megyei bontásban kiadott új Volán-menetrendek lényegi változásai ésszerűbb közlekedésre törekszenek, az igények és kapacitások jobb összhangját, a szolgáltatás zavartalan lebonyolítását, a korábbinál jobb csatlakozásokat biztosítanak, sőt, a munkába és iskolába járás javítása érdekében új járatokat is forgalomba állítanak. A változások megismeréséhez érdemes felkeresni a MÁV, illetve a Volán honlapját, vagy telefonon érdeklődni a lehetőségekről.

Címkék: vb, vb, vb

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!