Pelikán József matematikussal, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián jól szereplő magyar csapat vezetőjével beszélgettünk.

 
Pelikán József matematikus

"A matematika fiataloknak való műfaj. Statisztikailag bizonyítható, hogy a legtöbb nagy matematikus a legnagyobb eredményeit fiatalon érte el. Gauss például még nem volt 20, amikor már kiérdemelte a „matematika fejedelme” címet. Persze később is alkotott maradandót, de fiatal korában volt a legeredményesebb. És nem ő az egyetlen, így hát feltételezhetjük, hogy ha valaki mondjuk 30 éves koráig nem csinált semmi komolyabb dolgot, akkor valószínűleg már nem is fog. De természetesen van szabályt erősítő ellenpélda is. A matematika egyik leghíresebb problémája jelenleg a Riemann-sejtés. Egy ehhez kapcsolódó nyitott kérdést a hatvanas éveit taposó Roger Apéry oldott meg. Aki mindaddig igazából semmi komolyat nem csinált, tanított és publikált is időnként, de nem rengette meg a matematika alapjait. Aztán egyszer csak előállt egy hihetetlen bonyolult módszerrel, amivel igazolta ennek a sejtésnek egy részét. Ő a leghíresebb példa arra, hogy valaki csinálhat kiemelkedőt idős korában is. Mikor rosszul alszom, néha arra gondolok, hogy talán még nekem is van lehetőségem ilyesmire."

A matematikus, aki minden idők legeredményesebb matematikai diákolimpikonja, elmondta, a magyar csapat összesítésben a tizenötödik helyen végzett - az élbolyban "természetesen Ázsia" diákjai szerepeltek. És ez még akkor is igaz, ha a második helyezett az Egyesült Államk csapata...

A teljes interjú "Bizonyíték kell, sejteni kevés" címmel a Vasárnapi Hírek friss számában olvasható.

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!