Mi lesz a Petővel? - Semmi konkrétum nincs, csak ígéretek – mondják az érintettek az elvileg augusztus 1-jén életbe lépő összeolvadásról, amelyben a Pető András Főiskola (ismertebb nevén Pető Intézet) a Semmelweis Egyetem (SE) alá tagozódna.

 
Illusztráció - Kállai Márton


A bő másfél hónap múlva esedékes „összebútorozásról” egyik intézmény vezetője sem nyilatkozott lapunknak. Az egyetem sajtós munkatársai is roppant szűkszavúak voltak: „nincs hivatalos kormánydöntés, arra várunk, addig nem tudunk, nem mondhatunk semmit”. Áprilisi sajtóközleményük szerint „a Szenátusok elvi szándéknyilatkozattal támogatják a Semmelweis Egyetem és a Pető András Főiskola integrációját, amelynek eredményeképpen 2017. augusztus 1-jétől kezdődően a Pető és az SE azonos névvel történő önálló főiskolai karaként (a Konduktív Pedagógiai Központtal együtt – amelynek részei az óvoda, az iskola és a Pedagógiai Intézet) működik tovább. (…) Szervezetileg együttműködve új, magasabb szintű oktatási, nevelési, kutatási, fejlesztési feladatok ellátására nyílik lehetőség az ortopédia, az idegtudományok, a mozgásfejlesztés, a komplex (re)habilitáció és a gyermekgyógyászat terén a csecsemőkortól egészen a felnőttkorig.”

Egyesek úgy tudják: az Emmi először megszavaztatta a szenátusokkal az egyesülést, majd úgy adták elő, hogy a Pető akarja az egészet.

A két intézmény dolgozói nem tudnak semmit, csak hogy tárgyalások zajlanak, illetve nem mernek nyilatkozni. Korábban a Pető felnőttrészlegén dolgozó konduktorok átminősítésük, kirúgásaik miatt kerültek a figyelem középpontjába. Úgy tudjuk, ez a részleg a betagozódás után az SE-kancellária alá tartozna. Kérdés, hogy ezzel kikerülnének a pedagógusi bértábla hatálya alól és egészségügyi fizetést kapnának, amivel rosszabbul járnának vagy maradnának a mostani bérezésüknél. Jelenleg 4 konduktor dolgozik a Pető felnőttrészlegén, akik hetente 120 embert látnak el. Ennek a következménye, hogy csoportok szűntek meg, a betegek kevesebbszer tudnak járni, ráadásul az új betegeknek csak várólistán van helyük. Volt, aki olyan ígéretet is hallott, hogy a felnőtt konduktorok számát negyvenre emelik két év múlva. Az integráció mögött az is állhat, hogy az SE fejleszteni akarja a felnőtt-területet, hiszen az egyetemnek nincs felnőttrehabilitációja.

A Pető beolvasztási kísérlete nem újdonság: évekkel ezelőtt a Testnevelési Egyetem akarta maga alá vonni a nemzetközi hírű intézményt.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!