Az amerikai és orosz bombázók újult erővel támadják azokat az olajmezőket, finomítókat és tárolókat, amelyek az Iszlám Állam fennhatósága alatt állnak, hogy a terrorszervezet bevételei csökkenjenek.

 
Miből tartja fenn magát az Iszlám Állam? - Olajkereskedelem: évi 140 milliárd forint - Vámok és zsarolás: évi 104–174 milliárd forint

A becslések szerint csak az olajkereskedelemből évi 140 milliárd forinthoz jutnak. Azonban a közvélekedéssel ellentétben nemcsak ebből tartják fent magukat. Egyrészt más nyersanyagokkal – földgázzal, kénnel és cementtel – is kereskednek és a mezőgazdaságból is profitálnak. Másrészt a valódi államokhoz hasonlóan adót szednek attól a 8 millió embertől, aki a területükön él. A modern államoktól eltérő módon a muszlimoktól mindössze 5 százaléknyi „személyi jövedelemadót” szednek. Ezt a hitetlenektől bevasalt védelmi pénzekkel egészítik ki.

A középkori szokásokat idézve komoly vámot szednek az utak használatáért az árut szállító kamionoktól. Például 230 ezer forintnak megfelelő illetéket kell minden teherautó sofőrjének fizetnie a határátlépésért, ha Jordánia vagy Szíria felől be akar jutni a területére.

Az észak-iraki úthálózat használatára pedig további 60 ezer forintot kell leszurkolniuk. A másik jelentős bevételi forrás a műkincs-kereskedelem: a rakkai régészeti lelőhelyek fosztogatói a bevételeik felével tartoznak az IS felé, míg Aleppóban elég csak az ötödét beszolgáltatniuk. Az adóztatásból és zsarolásból évente 104–174 milliárd forintot szedhetnek össze.

A Thomson Reuters alapítvány becslései szerint az éves jövedelmük akár 840 milliárd forintra is rúghat, ami például Magyarország 16 200 milliárdos költségvetéséhez képest elenyészőnek tűnhet, csakhogy a dzsihádistáknak nem kell kórházakat és iskolákat fenntartani, nyugdíjakat és családi pótlékot folyósítani, csak a katonák kiadásait finanszírozni, így az már nem is olyan kevés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!