Olykor a legnagyobb tragédiák vezetnek a legmagasabb csúcsokra.

Ez történt Lhakpa Tenzing Sherpával is. Még kiskamasz volt, amikor 1972-ben édesapja meghalt. Fel kellett hagynia tanulmányaival, s hogy családja némi bevételhez jusson, tizenkét évesen beállt teherhordónak. Vitt ő bármit, amit a hegymászók hoztak, hogy segítségével feljussanak a világ tetejére, a Csomolungmára.

Gyerekként többnyire kisegítő volt, és elmúlt már harmincéves, amikor feljutott a Mount Everestre.

Igaz, ezt követően, 2011 májusáig bezárólag megtette ezt még húsz alkalommal. Ezzel 2013-ig ő volt az egyetlen, aki huszonegyszer mászott fel 8848-8850 méter magasra – a rekordot azóta együtt tartja Phurba Tashi Sherpa Mendewaval.

Lhakpa Tenzing Sherpa, vagy ahogyan a hegymászók hívják, Apa élete csak látszatra csupa siker – sorsa elgondolkoztató. Apa ugyanis ma már nem Nepálban él. Ez annak is köszönhető, hogy ottani családi birtoka a globális felmelegedés áldozata lett: elmosta a hegyről lezúduló jeges ár. Apa, aki hisz abban, hogy semmi sem történik véletlenül, négy éve azt nyilatkozta a The Washington Postnak, hogy a Mount Everest a maga módján jelzi, jó volna kis időre békén hagyni, mászni sem kellene rajta. Az első tizenhat alkalommal azért vágott neki a hegynek, hogy eltartsa családját, majd az Amerikai Egyesült Államokba költözött, hogy taníttathassa gyerekeit. Későbbi mászásait már a hegy tiszteletének szentelte, hogy felhívja a figyelmet arra, az ember nagyon rosszul bánik a környezetével: teleszemeteli és feléli azt. Az egyik expedícióval például 632 oxigénpalackot hoztak le a hegyről, amit a nyugati hegymászók hagytak hátra.

Apa Sherpa ma Salt Lake Cityben él, 58 éves, és amíg évente egyszer vissza nem tér az ő hegyéhez, hogy segítsen rajta, egy gépgyárban dolgozik.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!