Mindössze harminc évvel ezelőtt ért véget a világtörténelem talán leghosszabb háborúja – 335 évig tartott. Illetve nem is dúlt 335 éven át, ám a 17. század elején kirobbant, az angol polgárháború idején kezdődő konfliktust csak 1986. április 17-én zárta le békeszerződés – Hollandia és Anglia között.

Egy jóféle háború, ugye, arról ismerszik meg, hogy hadüzenettel kezdődik és békeszerződéssel ér véget. Ez a háború azzal kezdődött, hogy Oliver Cromwell elüldözte Londonból a királypártiakat, akik a Kelta-tengerben (az angol partoktól 45 kilométerre) található Scilly-szigetekre menekültek. Pontosabban úgy menekültek oda, hogy oda-vissza foglalták egymástól a területet. A Cromwellt támogató hollandok hadihajói próbálták elfoglalni a szigetet, de vereséget szenvedtek, mire 1651. március 30-án Maarten Harpertszoon Tromp admirális hadat üzent a sziget ellen. Később a Cromwellt támogató erők elfoglalták a kalózkodással is vádolt, királypártiakkal teli szigetet, de valamiért elfelejtették lezárni a háborút: nem kötöttek békét. A holland levéltárosok csak 1985-ben vették észre ezt az apró hiányosságot, és egy évre rá a diplomácia szabályai szerint véget is vetetettek a több évszázada „dúló” háborúnak. Azt pedig csak később derült ki, hogy Tromp admirális nem is üzenhetett volna hadat anno, így valójában olyan háborút zártak le harminc éve, amely hivatalosan el sem kezdődhetett volna.

Az öt nagyobb, lakható szigetből és mintegy 140 lakhatatlan gránitszirtből álló Scilly-szigetek ma kedvelt pihenőhely. Az óceáni – atlanti-áramlás – hatás miatt télen is 7-8 fokot mérnek (a leghidegebb mínusz 7,2 volt); nyáron pedig 14-16 fokot (de előfordult már 27,8 is). Itt található a világ legkisebb szigete is, a Bishop Rock (Püspök-szikla), amely olyannyira apró, hogy csak egyetlen, 49 méter magas világítótorony fér el rajta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!