Számos elveszett világ létezik, lélegzik, él és virul – vagy éppen alussza évmilliós téli álmát – a Földön. Ez nem valami tudományos-fantasztikus történet, hanem a valóság. A helyzet ugyanis az, hogy nincs olyan ember, aki tudná, hány faj él a bolygónkon. Mint ahogyan azt sem, hány élt eddig. Amiről mégis tudunk, azt látjuk, de nem biztos, hogy ismerjük is.


Olykor arról hallani, hogy új lepkefajt találtak, máskor soha nem látott pók került elő. Legújabban a globális felmelegedés következményei mutatnak rá arra, hogy az ember mennyire nem ismeri a körülötte lévő világot.

A hírek most arról szólnak, hogy az antarktiszi jég olvadásának következtében egyre érdekesebb leletek kerülnek elő a múltból. A lenyomatok, a jégzárványok világa izgalmas képet ad a mögöttünk lévő évmilliókról, hiszen nem csak az derül ki belőle, hogy máskor is voltak hidegebb és melegebb évtizedek, évszázadok, évmilliók, hanem az is, hogyan próbált ehhez a földi élet alkalmazkodni. Régen kihalt élőlények tetemeit rejti a kilométernyi vastag jégtakaró, de azt is mutatja, hogy az élet, amit most is élünk, lehet, egyszer majd éppen olyan mély rétegekben mutatja meg nyomait, mint amelyek most napfényre kerülnek az olvadás miatt.

Persze számíthatunk arra, hogy a holt világból élő organizmusok is a légkörbe kerülhetnek, vírusok, baktériumok – köztük olyanok is, amelyekkel ember még nem találkozott. Így azt sem lehet tudni, milyen hatással lehet a szervezetre.

Vagyis, ilyenkor, amikor támad a fagy, gondoljunk arra, hogy vannak jótékony oldalai is annak, ha megdermed a világ. Az olvadás legnagyobb veszélye pedig egyelőre nem az ismeretlen, hanem a nagyon is ismert következmények láncolata: ha olvad a jégsapka, emelkedik a tengerszint, és ezzel párhuzamosan csökken a Föld édesvízkészlete is. A vírusokkal pedig eddig sem tudtunk mit kezdeni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!