Ha valaki nem tudná megkülönböztetni a tavat a várostól, az könnyen úgy járhat, hogy bár leruccanna hétvégére a Balatonhoz, mégis Balaton községnél köt ki – Heves megye peremén.

A névazonosság nem ritka egy országon belül sem, de országokon, sőt óceánon átívelően sem. Merthogy Balaton település van az Amerikai Egyesült Államokban (USA) is, Minnesotában (alig hétszázan lakják). Annyi bizonyos, hogy nevét a magyar édesvízi tóról kapta, és hogy postai szolgáltatás működött ott már a 19. század végén.

Épeszű utazó, persze, nyilván nem a Georgia állambeli Budapestre akar eljutni – mondjuk Záhonyból –, ha a magyar fővárosba tart. Egykor magyar borászok alapították, de a szesztilalom idején nem sok lehetőségük maradt, jóllehet utólag még az is kiderült, hogy titokban palackozták az alkoholt – az élet lassan eltűnt onnan. Pedig magyar telepesek Tokaj és Nyitra néven is létrehoztak ott falvakat, emlékük a múlté. Mára az ottani Budapest is tanya csupán, faluhelynek sem mondható. De volt Budapest Missouri államban (Ripley megyében) is, Budából pedig szintén akad néhány: Illinois, Texas és Missouri államokban.

Ami viszont megható, hogy míg nálunk legfeljebb utcát, díjat vagy iskolát neveztek el Kossuth Lajosról, a Mississippi állambeli, a Memphistől keletre eső New Hope (Új Remény) település 1852-ben Kossuthra változtatta nevét, így tisztelegve a magyar forradalmár-politikus előtt. Ennek előzménye volt, hogy Kossuth 1851–52-es amerikai útján érintette a térséget, amikor St. Louisból New Orleansba tartott. Ma már jó, ha kétszázan lakják. De Kossuthból akad még település Wisconsin államban is, ott még az ezredfordulón is több mint kétezren laktak. Iowában pedig 1851-től egy egész megye van Kossuthból.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!