Senki nem tudja, melyik a világ első filmje, de valószínűsítik, hogy a mindössze 2 perces, 1888-ban forgatott angol „dokumentumfilm”, a Roundhay-i kerti jelenet – amelyben, nem meglepő módon a szereplők egy kertben járnak körbe-körbe. De az is lehet, hogy a Forgalom a leedsi hídon volt az első, igaz, minderre már csak a filmtörténészek emlékeznek. Ezt követően azonban hosszabbá váltak a filmek, és az, hogy átlagban mintegy 120 percesek, leginkább annak köszönhető, hogy az emberek nem nagyon néznek ennél hosszabbat egy ültő helyükben.

Vannak, persze, legendásan hosszú alkotások, olyanok, amelyekhez képest egy Tarr Béla-alkotás (a Sátántangó 7 óra 30 perces) szinte rövidfilmnek számítanak.

Ha valaki meg akarná nézni például az 1987-ben forgatott A gyógymód az álmatlanságra című filmet, 3 napon és még 15 órán át kellene a képernyő előtt ülnie. Ha tud. A filmben egyetlen, véget nem érőnek tűnő verset olvasnak fel. De még ez a film is kurta ahhoz a 2011-ben forgatott dán sci-fihez (Modern idők örökké), amely egy épület haldoklását mutatja. Ember ezt is aligha tudja megszakítás nélkül végignézni, kivéve akkor, ha tíz napig nem alszik. A film ugyanis 240 órás.

Ezt a rekordot akarja megdönteni Anders Weberg svéd rendező, aki úgy tervezi, hogy 2020-ban elkészül a 720 órásra, vagyis 30 napon át nézhető, Ambiancé című filmjében. Ez alighanem hasonlatos lesz James Joyce Ulysses című könyvéhez, amit minden könyvszerető ember ismer, sőt beszélgetnek is róla, miközben elenyésző azok száma, akik el is olvasták, ráadásul értik is. Az Ambiancé történetéről egyelőre csak annyit tudni, hogy van ugyan cselekménye, de olyan az egész, mintha álmot látnánk, az agyunk pedig a részletekből rakja össze az egészet. A film rövid előzetese, beharangozója „mindössze” 7 óra 20 perces.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!