Néhány évvel ezelőtt körbejárta egy hír a világot. Nevezetesen, hogy Mexikóban már csak ketten beszélik az ayapaneco nyelvet, de ők meg nem állnak szóba egymással.

Elsőre lehet, hogy úgy tűnik, ez a hír némi humorra ad okot, ám a helyzet az, hogy New Yorkban meg legalább 800 nyelven beszélhetnének egymással az emberek – miközben közöttük is sok olyan akad, akinek nincsen semmi mondanivalója annak, akivel amúgy közös nyelvet beszél. A kérdés amúgy örök: tudja egyáltalán valaki, hányféle nyelven beszélhetnének egymással az emberek a Földön?

Nos, aligha akad olyan tudós, aki tudná, hányféle nyelvet, nyelven beszélnek az emberek. Száz évvel ezelott a nyelvészek még úgy tippeltek, hogy ezer nyelven biztosan, ma viszont ennek többszöröséről hallani.

Az Ethnologue internetes honlapja ezen a héten például 7099 ismert nyelvről ír, amit mintegy 152 nyelvcsaládba sorol. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a portál a jelnyelveket is önállónak veszi, ami érthető, hiszen azt ugyanúgy el kell sajátítani, mint bármilyen idegen nyelvet.

Bizonyíték erre: a magyar jelnyelv például éppen annyira idegen egy magyar ajkú ember számára, mint a német vagy az afgán. Vagyis tanulni kell ahhoz, hogy használni tudjuk.

Arról most nem érdemes vitát nyitni, hogy mit tekintünk önálló nyelvnek, mert ebben még a tudósok sem feltétlenül jutnak egységes álláspontra. A nyelvészeti vitákon túl ezek társadalmi és politikai kérdések is. Könnyen lehet, hogy amit az egyik tudós önállónak tekint, azt a másik csupán nyelvjárásnak. De ezen nem kell sokáig morfondírozni. A lényeg az, hogy az emberek legalább egy-két nyelven beszéljenek még az anyanyelvükön kívül. Így esélyük van arra, hogy szót értsenek akár egy idegennel is. A közös hang megtalálása ugyanis még nem jelenti azt, hogy értik is a másikat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!