Már megint kitör a harmadik világháború. Most éppen 2017. május 17-én, és egészen 2017 októberének idusáig tart. Persze, csak ha hihetünk Horacio Villegasnak, aki mindezt megjósolta. Ja, hogy a hírek szerint ő egy texasi látnok, aki Donald Trump győzelmét is előre látta – igaz, azt is mondta, hogy hatalomra emelkedése az atomháború eljövetelét jelenti.


Mielőtt belemerülnénk ebbe az újabb háborúba, érdemes végiggondolni ennek eshetőségeit.

Kitörne az atomháború, aminek már az elején ledobnák a bombákat, az a küzdelem aligha tartana októberig. Már csak azért sem, mert két nap után nem lenne ember, aki gombokat nyomogatna.

Vagyis, ha innen nézzük, ez a hír nem több annál a pillantásnál, amit a cikk szövegére vetünk a reggeli kávé mellett. De nézzük a másik oldalról: Villegas azt mondja, azért éppen 2017. május 17-én robban ki a háború, mert száz éve három gyereknek ezen a napon jelent meg a Szűzanya Portugáliában, Fatima város közelében. Hogy ennek mi köze van a világháborúhoz, azt könnyű igazolni. Javában dúlt az első. Vagyis a jelenést követően nem robbant ki semmi, de még csak véget sem ért. Így kevés a valószínűsége annak, hogy egy fényjelenés évfordulója hozná el a világégést.

Ami azonban nyugtalanító a hírben: jó, ha tíz ország van a Földön, amelyik technikailag képes volna arra, hogy atombombákat dobáljon; s ha készletük mindössze egyetlen százaléka robbanna fel, már az önmagában évtizedekig tartó „nukleáris tél”-be (a fogalom először egy 1983-as cikkben jelent meg a Science magazinban) borítaná a bolygót, a kihalás peremére sodorná a földi életet. Abban a sötétben pedig csak két dolgot tehet az ember: vagy megpróbálja túlélni a pusztítást, vagy jobb, ha befejezi azt, amit elkezdett. De ehhez nem kell sem évforduló, sem jelenés.

S amitől a helyzet még elgondolkodtatóbb: még csak Villegas jóslatára sincs szükség.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!