Ha leszámítjuk a szokásos Nobel- díjasok listáját, és minden hírességet, aki miatt büszkén valljuk magunkat magyarnak, olyanok is előkerülnek a múltból, akiket – talán éppen az idő múlása miatt – kissé elfeledtünk. Mert itt van például a borászat tárgyköre. Abban azért más nemzetek is igen jók. De tegyük fel, ha egy asztaltársaságnál valaki megkérdezi, hogy Kalifornia például kinek köszönheti borászati hagyományait, kevesen vágják rá, hogy egy magyarnak.


Mert igen, a Szilícium-völgy és környéke nem csak a „marslakó” magyar tudósokról híres, hanem egy megfilmesítésre érett magyar arisztokratáról, Haraszthy Ágostonról – akit úgy is emlegetnek, mint a kaliforniai borok atyja. Sokfélét beszélnek róla – például azt, hogy József nádor titkára is lett volna, pedig aligha –, de annyi bizonyos, hogy még jóval az 1848-as forradalmi események előtt családostul Amerikába költözött, és Robert Bryant üzlettársával együtt Wisconsin államban Széptáj néven várost alapított. Meg hidat is épített, meg üzemeket, állatokat tartott – és borászkodott, de ehhez a wisconsini éghajlat nem tűnt megfelelőnek. Ezért a magyar nemes Kaliforniába, San Diegóba költözött, ahol Haraszthyt még rendőrfőnöknek is megválasztották.

Európából hozott szőlőfajtákat, és Sonomában, 1857-ben megalapította a ma is működő Buena Vista Borászatot. De gyártott konyakot, pezsgőt, és habzóbort is. Haraszthy több dologba belefogott, a Kaliforniai-aranylázból is megpróbálta kivenni részét, de öntőműhelyei nem hozták a várt eredményeket. Később az amerikai polgárháború sem tett jót a gazdaságnak, így Haraszthy 1867-ben Nicaraguába ment, ahol cukornádból rumot főzött.

Onnan már vissza sem tért: 1869- ben nyomtalanul eltűnt. Illetve nem, mert neve fennmaradt, és gazdaságteremtő tevékenységének is nyoma van. Széptáj városát ma Sauk City néven ismerik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!