Két társelnökkel, női kvótával és hatezer forintos tagdíjjal alakult meg az Egymillióan a Demokráciáért – Civil Kontroll Közhasznú Egyesület, amely a ma már csak Millának becézett Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoportból nőtt ki.

Céljuk – egy számítástechnikából kölcsönzött kifejezéssel élve – „rebootolni”, azaz újraindítani Magyarországot, azaz megteremteni a Magyarország 2.0-át. Az egyesület alapítói a Milla 28 tagja és szervezője, azaz civilek, akik május 26-án jelentették be a Fővárosi Bíróságon az egyesületet. Társelnökök Vámos Annamária és Székely Sándor, akik elmondták: női kvóta működik az egyesületben, így a két évre választott elnökök egyike mindig hölgy lesz.

Elérkezett az idő egy mozgalom elindítására, amely nem csupán fórumot biztosít a különböző civil ügyeknek, hanem a jelenlegi pártpolitikától független vélemények hangsúlyosabb, szélesebb körű megjelenítésére és képviseletére is lehetőséget ad a széles nyilvánosság előtt – mondják. Meglátásuk szerint mindezt egyesületi formában hatékonyabban tudják megvalósítani, hitelesebben fejthetik ki a közvélemény figyelmére is igényt tartó szakmai anyagokat, releváns véleményeket. A sajtószabadságért szervezett több tízezres, március 15-i budapesti demonstráció sikere megerősítette a szervezőkben, hogy a jogállam, a jogbiztonság és a demokrácia szélesebben értelmezett értékei mellett is ki kell állniuk, országos szervezetté kívánnak válni. Flashmobokat, tüntetéseket, kerekasztal beszélgetéseket továbbra is szerveznek, de más civil- és szakszervezetekkel is felveszik a kapcsolatot, segítik őket, hogy ügyeik nagyobb nyilvánosságot kapjanak. Az egyesület évi tagdíja hatezer forint, a belépéshez két ajánlóra van szükség, a pártolói tagság négyezer forint. Ebből, valamint pályázati pénzekből és szponzorok segítségével próbálják megvalósítani céljaikat. Azt leszögezték: semmilyen politikai párttól, alapítványtól nem fogadnak el támogatást, továbbra is civilségük az egyik legfontosabb ismérvük.

 

Címkék: kormány, kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!