Borongós szezonzárás: a SZÉP Kártya lehet a belföldi turizmus megmentője.

 
 

Az utolsó nagyobb nyári fesztivállal, a Szegedi Ifjúsági Napokkal visszavonhatatlanul véget ért az idei szezon. Bár még számadatok nem támasztják alá, hogy a fanyalgóknak vagy az optimistáknak van-e igazuk, de az biztos, hogy a nyári kép igen vegyes. Amiben nagy az egyetértés: mindenért az időjárás a hibás.

Nyáron megdőlt a legalacsonyabb, a legmagasabb hőmérséklet és a napi csapadékrekord is. Augusztus 18-án Zabaron csupán 4,9 fokot mértek, míg június 10-én a fővárosban 36,3-at. Az eddigi legtöbb csapadék május 3-án a Baranya megyei Páprádra hullott: 98,6 milliméter 24 óra alatt. Gyakran pusztított jégeső és a trópusi tájakon szokásos felhőszakadás is.

A Balatont nem csak a szélsőséges időjárás, de többféle hasmenéses járvány is sújtotta. Ennek köszönhetően több olyan büfé is volt mindkét parton, amely hétközben ki sem nyitott, így minimalizálva a veszteséget. Ugyanakkor például Balatonfüred, Siófok és Tihany többször is „megtelt”. A legnagyobb kempingforgalmat bonyolító Balatontouristnál nem panaszkodnak, sőt bíznak a mostani, nyárias hétvégében és a szeptemberi vénasszonyok nyarában is.

Ugyanakkor azt elismerik, hogy a változékony idő miatt kevesebb volt a belföldi kempingező. Viszont cseh és lengyel szomszédaink kétszer annyian jöttek, mint tavaly. A külföldiek tekintetében az eddigi adatok szerint 625 ezer vendégéjszakával számolhat a 17 kempinget üzemeltető cég, s több mint 106 ezer magyar választotta ezen szálláshelyek valamelyikét. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint szép kilátásokat vetít előre az év egészére, hogy az első hat hónap teljesítménye túlszárnyalta a tavalyi rekordévet.

A belföldi forgalom növekedésének motorja továbbra is a töretlen népszerűségű SZÉP Kártya, amelyből az egymilliomodikat csütörtökön adták át. A hazai strandfürdők is igen kedveltek voltak, tavaly több mint 30 millió vendég fordult meg bennük, a szakemberek szerint az idei nyár is hasonlóan alakul.

Most is sokan pihentek külföldön, közülük legtöbben a tengerpartokat választották. Több mint százezer honfitársunk utazott Horvátországba, de népszerű volt a török és a görög part is, ahova közvetlen chartergép is megy. Ugyanakkor a nyári foglalások alapján éledezni látszik az egyiptomi térség is. Nagy kedvenc lett a tengeri hajókörutazás, amely már nem akkora luxus, viszont praktikus és családbarát.

Hozzánk leginkább fapadossal érkeztek és 2-3 csillagos szállodákban laktak a német, cseh és lengyel turisták.

Érdemes lesz nagyon figyelni, a szeptember ugyanis több változástis hoz. Holnaptól például kötelező az online pénztárgép a vállalkozásoknak. Sokat kockáztat, aki ezt elmulasztja: akár egymillió forintra is büntethetik és 12 napra be is zárhatják üzletét.

Hétfőtől 47 ezer hetedik osztályos lány kaphatja meg ingyenesen a méhnyakrákot előidéző humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. A vakcina igényléséhez egy iskolai nyilatkozatot kell kitölteniük a szülőknek szeptember 15-ig. Olcsóbb lesz a lakossági áram, a múlt őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebb összeg szerepelhet a számlán.

A fővárosi önkormányzat végelszámolással, jogutód nélkül megszünteti a Budapesti Vidám Park Zrt.-t. A végelszámolás holnap kezdődik. Szeptembertől az EUban maximum 1600 wattos motorral rendelkező porszívó árusítható. 2017-től pedig csak 900 wattos porszívókat lehet majd piacra dobni.

Szeptember végén veheti át a Futár forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert a fejlesztőktől a Budapesti Közlekedési Központ, miután végre az utolsó hibajavításokat is elvégezték.

Kismértékben módosul a KRESZ, tilos lesz például elhaladni a gyermekeket szállító, álló buszok mellett. Pontosabbá válnak a gyerekülések első ülésre szerelésének szabályai, s változás az is, hogy az autósoknak nem minden időszakban kell lassítva haladniuk az oktatási intézmények előtt. Várhatóan 15-20 százalékkal lesz több autó az utakon, mint nyáron, így újra dugókra készülhetünk a szokásos csomópontokon. És mivel vége a szezonnak, szeptember elsejétől kevesebb vonat megy a Balatonra.

A nyár slágerfagyijai
A Balatonnál a gépi csavart fagyi és a hagyományos, pálcikás jégkrémek voltak a legkelendőbbek, persze az elmaradhatatlan lángos-hekk kombó mellett.
Egy fővárosi kézműves fagylaltozóban pedig a homoktövis- alma és a bazsalikomoscitrom volt a legnépszerűbb.

Fesztiválok országa
Rekordévet zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok: összesen 71 ezer néző volt kíváncsi az előadásokra. Leginkább a Gérard Depardieu-vel színre vitt Háry Jánosnak és a Mamma Mia!-nak köszönhetően. A tavalyi visszaesés után idén újra pozitív szaldóval zárt a Sziget Fesztivál, ráadásul megdőlt a napi látogatószám is: 85 ezren buliztak a rekordnapon, összesen pedig több mint 410 ezren.

Bár az időjárás alaposan kibabrált a nyaralókkal, azért sokszor megtelt a part és a fesztiválok is népszerűek voltak.

4,9 fok
Zabaron ismét megdőlt a hidegrekord, méghozzá augusztus 18-án.

Úszóörömök
A 32. Balaton-átúszást többször is el kellett halasztani, végül 7258-an teljesítették július 20-án az 5,2 km-t. A 20. Öbölátúszást pedig augusztus 17-én tartották Balatonfüred és Tihany között, ott a legidősebb úszó 78, a legfiatalabb 14 éves volt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!