„Magyarországon néhány tízezer forintnál többet fényképért nem fizetnek a szerkesztőségek” – mondta a Vasárnapi Híreknek egy bulvárlapnál dolgozó fotós. „Olyan, hogy ráállítanak egy politikusra vagy egy közéleti szereplőre, és hetekig más feladatom sincs, még nem fordult elő” – tette hozzá.

 
 

A héten Vona Gábor robbantotta a paparazzo-bombát. A Jobbik elnöke közösségi oldalán panaszolta el, hogy „olasz magánnyomozókat küldött rá egy magyar megrendelő”. A politikus kisfia vette észre, hogy egy kocsiból fényképezik őket, amikor az iskola előtt búcsúzkodtak. Vona bejegyzéséből később kiderül, hogy nem magánnyomozóról, hanem valószínűleg lesifotósról van szó, akit – találgat Vona – a Fidesz bérelt fel és fizet, hogy lejárassa őt.

Nem sokkal ezután Juhász Péter (Együtt) azt írta, megbízható információja van arról, hogy „fideszes emberek idehozattak Olaszországból 4 embert megfigyeltetni politikusokat… a rám állított emberek követni fognak, és azt az utasítást kapták, hogy a Nagymező–Király utca környékén tanyázzanak (itt van az Együtt irodája).

Elmondta azt is, hogy a karaktergyilkossághoz van szükség engem terhelő információkra és fényképekre, ezeket gyűjtik be az olaszok, de a magyar szakemberek fogják kiértékelni őket.

Nem Vona és Juhász volt az első célpont. Júniusban Spéder Zoltánra, az FHB és az CEMP média csoport (ide tartozik az Index is) tulajdonosára adtak ki „kilövési engedélyt”. Spéderről ezután jelentek meg fotók a kormány közeli 888.hu-n és a Tv2 Tények című műsorában, amint rövidnadrágban tárgyal az utcán valakivel. A feltehetően karaktergyilkosnak szánt képeket – a 444.hu információi szerint – egy ismert olasz lesifotós, Andrea Belmonte készítette. Juhász Péter szerint most is Belmonte tűnt föl az ő környezetében. Sőt, úgy tűnik, Orbán Viktor első számú háziellenségére, Simicska Lajosra is rászállt az olasz. A Simicska tulajdonában álló Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra, hogy a lesifotós(ok) közvetlenül azután, hogy Vonát és kisfiát sikerült lekapniuk az iskola előtt, Veszprémbe mentek, ahol letáboroztak Simicska házánál. Hogy mire vártak, rejtély, de talán a következő napokban ez is kiderül.

Egyébként nem véletlen, hogy ha ilyen típusú munka adódik, azt külföldi fotósokkal végeztetik el. „Nem hiszem, hogy ilyesmit rá mernének bízni magyar fotósra. Túl kicsi ez a szakma ahhoz, hogy valakiben száz százalékig megbízzanak, másrészt tapasztalatunk sincs ilyesmiben” – mondja a VH által megkérdezett bulvárfotós, hozzátéve, hogy egy Belmonte-típusú figurának akár milliós nagyságrendű is lehet a gázsija, attól függően, mennyi idő alatt tudja teljesíteni megbízói igényeit.

Volna rá igény.
Simicska Lajos ritkán áll kamera elé. Munkatársunknak másfél évvel ezelőtt akkor sikerült lekapnia őt, amikor kikukucskált házának kerítése mögül. A kép azóta többször szerepelt újságban, mint Gera gólja a portugálok ellen - Fotó: Németh András Péter

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!