A jogállamiság megtiprása és a pénzdiplomácia bevállalása – így summázható az a javaslat, miszerint Pintér Sándor döntheti el, milyen külföldi tulajdonú cég fektethessen be Magyarországon. Pontosabban: Európán kívüli állam polgára vagy ott bejegyzett cég a jövőben kizárólag akkor szerezhetne magyarországi székhelyű gazdasági társaságban 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt, ha ezt a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter engedélyezi.

 
Pintér Sándor


Hivatalosan a megkötés csak egyes piaci ágazatokra vonatkozik – de a lista meglehetősen bő, a fegyver- és lőszergyártástól az atomenergiával foglalkozó bármely piaci tevékenységen át a „kommunikációs csatornák” üzemeltetéséig sok minden szerepel rajta. Legyen egyértelmű: az új szabály lehetővé teszi, hogy a belügyminiszternek a jövőben semmilyen törvényes kritériumnak nem kell megfelelnie, ha be akar engedni arab, kínai, azeri, orosz cégeket. Ráadásul nem köteles nyilvánosságra hozni, hogy kinek, milyen társaságoknak adta meg a részesedésvásárlási vagy leányvállalat-alapítási engedélyt.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben – elméleti példáknál maradva – Orbán Viktor kormányfő, Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök, Szijjártó Péter külügyminiszter különböző kapcsolatai titokban vásárolhatják be magukat bármilyen vállalkozásba. És hogy a belügyminiszternek nem lesznek skrupulusai, azt több példa bizonyítja már, hiszen bizonyos tevékenységekhez így is szükség van úgynevezett telephelyengedélyhez.

Amit többek között a Hunguard Kft. simán megkapott, noha a ciprusi-máltai offshore hátterű cég az emberek és a vállalkozások legérzékenyebb adataihoz is hozzáfér, hiszen a közüzemi cégek számlázási és a bankok informatikai rendszerét csak ez a vállalkozás auditálhatja. Csak hát Rogán Antalhoz köthető, és egy ilyen érv mindent visz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!