A rossz hőszigetelés okozhatta a londoni toronyház tragédiáját. A lakók már korábban figyelmeztettek a trehány módon elvégzett felújításra. Nyomoz az ügyben a rendőrség, közben hivatalosan 30-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Sokukat nem lehet azonosítani, és ez a szám még tovább nőhet.

 
A leégett londoni toronyház - Forrás: Profimedia

Az 1974-ben épült, 24 emeletes  Grenfell Tower szerdára virradóra égett porig. A London egyik leggazdagabb kerületében található toronyházat tavaly újították fel, több mint tízmillió fontból (kb. 4 milliárd forint). Állítólag lecserélték a külső burkolatot, dupla üvegezésű ablakokat helyeztek el és új fűtési rendszert alakítottak ki, hogy így javítsák az energiahatékonyságot. Az önkormányzat állítása szerint fejlesztették a füst- és tűzbiztonságot, és átvizsgálták a szellőztetőrendszereket.

Csakhogy valami nem stimmelt. A lakók már novemberben jelezték, hogy a felújítást a kivitelező cég trehány módon végezte, és „csak egy katasztrofális esemény világít majd rá a veszélyes életkörülményekre és arra, hogyan hagyták figyelmen kívül a jogszabályokat” – írták egy blogbejegyzésben.

Az épületet üzemeltető cég, a Kensington and Chelsea Tenant Management Organization egyelőre igyekszik eltávolítani magától a felelősséget. Közleményükben azt írják: korai még arról spekulálni, hogy mi okozta a tüzet és annak gyors terjedését, és együttműködést ígérnek a hatóságokkal. Theresa May brit miniszterelnök tiszta nyomozást ígért a tragédiával kapcsolatban.

A tűz keletkezésével kapcsolatban egyelőre több a találgatás, mint a konkrétum. Szakértők szerint az a legfurcsább, hogy a tűz ilyen intenzitással tudott pusztítani a ház külső oldalán. Az ott dolgozó tűzoltók állítják: ilyennel még nem találkoztak pályafutásuk során. Szemtanúk szerint a burkolat úgy hullott le darabokban a toronyház oldaláról, mintha egy banánt hámoztak volna.

A BBC úgy tudja, hogy Franciaországban, az Egyesült Arab Emírségekben és Ausztráliában is több olyan épület égett már le, amelyen ugyanolyan külső burkolatot használtak, mint a londoni toronyháznál.

Stuart Cundy, a Scotland Yard illetékes parancsnoka, aki a rendőrségi vizsgálatot vezeti, pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az eddig megtalált tizenhét áldozat közül csak hatot sikerült „feltételesen” azonosítani. A parancsnok nem bocsátkozott részletekbe arra a kérdésre, hogy összesen hány halálos áldozata lehet a tűzvésznek, csak annyit mondott: reméli, hogy a végleges szám „nem lesz három számjegyű”. A brit médiában pénteken megjelent egyes nem hivatalos becslések szerint a halottak száma meghaladhatja a hatvanat.

A Scotland Yard bűnügyi vizsgálatot indított a tűzvész ügyében.

Cundy azt mondja: ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség meggyőződése szerint bűncselekmény történt, ilyen súlyos szerencsétlenségek után mindig indul vizsgálat annak kiderítésére, hogy terhel-evalakit büntetőjogi felelősség.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!