Tételesen cáfolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Járai Zsigmond állításait. A jegybank felügyelőbizottságának (fb) elnöke pénteken azt mondta, hogy az MNB-nél irreálisan magasak a jövedelmek, és hogy az fb vitatja a kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra kiírt, maximálisan 427 millió forint plusz áfa értékű beszerzés szükségességét és a lebonyolítás jogszerűségét is.

Sem az Állami Számvevőszék, sem az fb nem állapított meg az elmúlt években pazarlást, vagy szabálytalanságot – reagált az MNB. A jegybank közölte: az elmúlt négy évben több pénzt takarítottak meg, mint egy teljes évi működési költség, és kommunikációs tanácsadásra fele annyit költ a jelenlegi vezetés, mint elődje, amelyet egyébként 2007-ig Járai vezetett. Az MNB szerint az utóbbi három évben mindössze egy jogorvoslati eljárás indult ellene közbeszerzés miatt, de az is a jegybanknak adott igazat. Míg 2006-ban több mint 403 millió, 2007-ben pedig több mint 462 millió forintra rúgtak a kommunikációs költségek, addig ez 2009-ben nem egészen 280 millió, 2010-ben pedig valamivel több, mint 316 millió forint volt. Az fb által vizsgált, folyamatban lévő kommunikációs tenderre hét cég nyújtott be részvételi jelentkezést, kiegészítő tájékoztatáskérés, előzetes vitarendezésre vonatkozó igény nem érkezett, jogorvoslati eljárás nem indult.

Az új felügyelőbizottság 2010 decemberében kezdte meg munkáját. Az MNB szerint az fb a belső ellenőrzés munkatervében szereplő ellenőrzéseken kívül négy vizsgálatot indított el, s ezeket nem a belső ellenőrzés, hanem maguk az fb tagjai, az ellenőrzési tevékenységben tapasztalatokkal nem rendelkező fb-titkárság munkatársai és külső tanácsadók végzik. Köte­les­ségeivel ellentétben az új fb a vizsgálatok lefolytatásakor nem vette figyelembe a rendelkezésre álló valamennyi tényt és adatot – áll a jegybank közleményében.

Az MNB közölte: a személyi költségek csak a 2008–2010 közti időszakban 13, reálértékben 20 százalékkal csökkentek. A végkielégítések költségtakarékosak voltak, miközben Járai és az fb-titkárság két munkatársa, akik korábban szintén a jegybank alkalmazottai voltak, 2007–2008-as távozásukkor összesen csaknem 100 millió forintos végkielégítést kaptak.

A jegybank vezetése elleni, politikailag motivált támadás annak fényében különösen aggályos, hogy ezen a héten az Európai Központi Bank elnöke élesen bírálta az Orbán-kormányt a jegybanki függetlenség elleni lépései miatt. –Nagyon elégedetlen vagyok a magyar kormánnyal – fogalmazott Jean-Claude Trichet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!