Rafinált egy nép vagyunk. Szemlesütve bólogatunk, hogy bizony az adók kikerülése nálunk nemzeti sport, de felhördülünk, ha valaki megjegyzést tesz rá, hogy mi éppúgy minimálbéren vagyunk, mint a fél ország. Az államkassza meg üres. Oldja meg más. Így állunk. Imádunk felháborodni az élet, de leginkább a politika nagy igazságtalanságain. Jó hírem van! Ezentúl legálisan kerülgethetjük az adót. És még igazunk is van.

Vegyük hát az utóbbi hetek legfájóbb pofonját: a telefonadót. Már érezzük, ahogy szalad fel a pumpa, élénkül a pír, izzad a tenyér. Fizetni fogunk minden hívásért, SMS-ért. Percenkénti 2 forintról szólnak a hírek, ám már susognak szociális kedvezményekről, átalányról, némi sebtapaszról, hogy ne fájjon annyira. Árérzékeny nép lévén, máris a nulla percdíjas csomagokról fantáziálunk, örökbefogadnánk minden kedves barátunkat a családi csomag kedvéért, vagy esetleg flottába rendeződnénk némi kedvezményért cserébe. Csakhogy ez nem elég unortodox.

A megoldás az okostelefon, ami okosabb Matolcsynál. Be­­lőlem például ömlik a szó, állandóan üzenek, közlök, és csak mondom a magamét. De mindezt olyan programokon keresztül teszem, ami nem kerül semmibe. Ingyenes. Viberen dumálok és Skype-on fecsegek naphosszat, Facebookon csevegek és Whatsuppon üzenek, a fényképeimet Instagramon keresztül mutogatom. Idegen szavak, idegen ügyek, mégis érdemes kitanulni, és letölteni ingyen és bérmentve az előbb felsorolt kellékeket. Vagy némán és összetett kézzel várjuk az iparági lobbi és a szaktárca állóháborújának a kimenetelét.

Ha újabb sarc kell, hát csalódni fognak. A mi furmányos népünk, inkább egy emberként információtechnológussá képzi magát, mintsem minden mondat után csengessen a NAV-nak. Ha azonban a magyarok ravasz továbbképzése volt a cél, akkor telibe találtak. 87 éves nagymamám is Skype-on, webkamerán keresztül tanítgatott a minap: hogyan szaggassam a nokedlit a pörkölt mellé, megmentve ezzel a magyarok becsületét a nemzetközi színtéren. Ahogy Virág elvtárs mondta: menet közben kell az önbizalmat megszerezni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!