Boszorkánykonyhához hasonlít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hiszen senki sem tudja, hogy mit főznek, de ha valami kiszivárog, akkor rögtön megbolondul a piac – vélekedtek az NGM legújabb ötletéről a pesti parketten a meglepett brókerek, miközben zuhant a MOL-részvény ára.

Az NGM ugyanis közleményben tudatta: az állam kezébe került MOL-részvények értékesítésével fedezi az áfa-visszatérítés ügyében kialakult uniós jogszabálysértés elhárításának extra költségeit.

Mint ismeretes, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság csütörtöki ítéletében elmarasztalta Magyarországot az áfa visszatérítésénél alkalmazott módszer miatt, amely nem teszi lehetővé, hogy a magyar cégek a befizetett áfa után levonhassák a beszerezéseikkor már kifizetett áfát, abban az esetben, ha a kifizetés még nem történt meg, illetve ha ez az utóbbi összeg nagyobb, mint amekkora a cégek áfakötelezettsége.

Adószakértők szerint a szükséges módosítások miatt legalább 100 milliárd forintos űr keletkezhet a költségvetésben, de ez az összeg akár jóval nagyobb is lehet. Hogy a spekulációknak elejét vegye, az NGM rögtön közleményben hangsúlyozta, hogy legrosszabb esetben a MOL-részesedésből történő eladásokkal fedezhetik a kiesést.

Az ötlet kószaságát jelzi: szakértők szerint a MOL-részvények eladásával nem lehet hiány csökkenteni, miután a vásárlásuk sem volt hiánynövelő tétel. Emlékezetes, hogy az IMF-hitelkeretből vásárolt a kormány, ami már el volt könyvelve adósságként. Annyi „eredménye” mégis volt a minisztériumi közleménynek, hogy a piaci pánik 20 ezer forint alá nyomta a magyar olajpapír árát, melyet nemrégiben darabonként 22 400 forintért vásárolt meg a kormány az oroszoktól.

Címkék: MOL, vb, gazdaság, kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!