Győr már túl van a tetőzésen, Budapesten várhatóan hétfőn hajnalban dönt rekordot a Duna vízállása. Emberéletet még nem követelt az áradás, de egyre több lakóépületben keletkezik kár. Országszerte ezer embert kellett eddig kitelepíteni. Az összefogás mértéke továbbra is példátlan: önkéntesek tízezrei, katonák, rendőrök, tűzoltók, elítéltek és vízügyi szakemberek ezrei dolgoznak a gátakon.

  -
  -
  -
- – Kép 1/3

Budapest

várható tetőzés: 885 ± 10 cm, vasárnap este
kitelepítések: 900 fő a III., IV., a IX., a XIII. és a XXI. kerületből
védekezés, problémák: útlezárások, fennakadások a közlekedésben
veszélyeztetettség: ha 9 méter fölé megy a Duna vízszintje, 55 ezer ember kitelepítése lehet szükséges, főként Óbudán.
A fővárosban a lezárt rakpartok miatt amúgy is nehézkes közlekedés megbénult a délutáni felhőszakadás után: az árvíz miatt lezárt csatornák nem tudták elvezetni a vizet. A hömpölygő ár miatt több BKV-járatot le kellett állítani, teljesen bedugult a Batthyány tér, a Bem térnél derékig ért a víz.

Délutánra rekordot döntött Budapestnél a Duna: vízszintje 1 cm-rel meghaladta a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket. Szivárgott a víz a felső rakparton. Tarlós István főpolgármester szerint 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfő hajnalban, és 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost. Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke bemutatta a kőbányai Hungexpo területén létesített, csaknem 15 ezer ember befogadására képes fogadópontot, s azt mondta: komoly bajra nem kell számítani Budapesten, de a katasztrófavédelem minden eshetőségre felkészült. Ha 9 méter fölé megy a Duna, 55 ezer ember kitelepítése lehet szükséges, főként Óbudáról. A Margitszigeten a homokzsákok mellett „tengeri kígyót” alakítottak ki: 70 darab 20 méteres tömlőt fektettek le, amelyet először levegővel, majd vízzel töltöttek meg. A tömlők átmérője 90 centiméter, egy elem súlya 13 tonna.

A Római-parton befejezték a védmű talpának megerősítését, kisebb szivárgások voltak, de a szakemberek szerint katasztrófától nem kell tartani.

Tegnap a Bem rakpart Duna felőli oldalán a Batthyány tér és Margit híd közötti útszakaszt is bevonták az árvíz elleni védekezésbe. Az úttestet nehézgépjárművekkel, buszokkal súlyozzák le a födém megemelkedésének elkerüléséért. A műveletben a BKV autóbuszai és az közterület-fenntartó vállalat járművei is részt vesznek. Ezeket a szakaszokat jórészt lezárták a forgalom elől. Szombat estétől ideiglenesen lezárták a jármű-, valamint gyalogosforgalom elől a főváros II. kerületében a Bem rakpartot egészen a Lánchídig. A Margit és a Lánchídon a köz- és a díszkivilágítást is kikapcsolták hétfőig.

Győr-Moson-Sopron megye – Győrújfalu

kitelepítések: 2000 fő
védekezés, problémák: megcsúszott a töltés, repedések keletkeztek, gátszakadástól tartanak
veszélyeztetettség: a településen kívül Győr egy részét is elöntheti a víz; Bácsa, az Ergényi lakótelep, Gát utca, Pásztor tér, a Kosztolányi utca mélyfekvésű részei lennének veszélyben
Elindult az apadás, de a helyzet még mindig nagyon veszélyes: kb. 150-160 centit kellene csökkennie a vízszintnek, hogy elérje a régi gát magasságát, akkor lélegezhetnek majd fel. Ez még nagyjából két és fél, három napba telhet, addig a faluból kitelepített emberek sem térhetnek vissza otthonaikba. A kiürített faluban 223 rendőr garantálja a vagyon- és értéktárgyak megóvását. A szigetközi településre annyi önkéntes érkezett, hogy nem tudtak mindenkit beengedni. Három héttel az áradás kezdete előtt az illetékesek a Duna-projekt keretében lebontották a töltést, ami védte volna a települést és Győrzámolyt egy esetleges áradás esetén. A tövig letarolt töltést próbálták az önkéntesek helyreállítani – többek szerint ez az oka a kilakoltatásnak.

Gönyű, Mecsér, Dunaszentpál, Ásványráró

kitelepítések: nincs
védekezés, problémák: lényegében végeztek a védekezési munkákkal, szivárgások, buzgárok voltak, az 1-es főúton lévő útzár miatt kerülővel közelíthető csak meg
veszélyeztetettség: lakóépületek
Mecséren és Dunaszentpálon a gátak bordás megtámasztása zajlik, Ásványrárón a védmű elkészült, itt a buzgárok mellett a töltés javítása ad munkát a védekezőknek, Gönyűn töltésmagasítás, homokzsákolás és gáterősítés folyik. Itt az átázott talaj miatt fél kilométeren új védművet is fel kell húzni. Több településen folyamatos járőrszolgálat figyeli a gátakat. Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon a töltés átszivárgott, ezek közül három helyen már megszüntették, a további három szakaszon a szakemberek még dolgoznak a szivárgás elállításán.

Dunakanyar – Tahitótfalu

kitelepítések: 10 házból 35 embernek kellett kiköltöznie
védekezés, problémák: a töltés nem bírja a nyomást, második gátat építenek
veszélyeztetettség: 50 házat öntött el a víz, a többi biztonságban van
A Dunakanyarban fekvő településen az ideiglenes gátat szombat délben áttörte a víz, így a települést jelenleg az eredeti, második gát védi – ekként legalább volt idő a megerősítésére. A helyiek arra panaszkodnak, nem kapnak elég zsákot és homokot. A Dunakanyarba vezető 11-es utat le kellett zárni Budakalásztól északra a katasztrófaturisták és az árvízi védekezés zavartalanságának biztosítása miatt. Dunabogdányban ivóvíz-korlátozás lépett érvénybe, mától a község egy részében zacskós vizet osztanak. A gát szivárgása nehezíti a védekezést. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn a csapvízből csak forralást követően javasolt fogyasztani, emellett a falvakban zacskós vizet osztanak.

Nagymaros

kitelepítések: 52 fő
védekezés, problémák: a mobilgát csak jövőre készül el, több helyen meg kell erősíteni a gátakat; vízbetörések, buzgárok
veszélyeztetettség: lakóházakat is fenyeget a víz, a Váci út–Mainzi utca környékén több helyen áll a víz, de a padlószintet nem éri el
Szombaton hajnalban itt is megdőlt a Duna vízállásának rekordja, 715 centiméteres vízállást mértek. A tetőzést vasárnap kora hajnalra várták 739 centiméterrel. A polgármester és a védekezésben résztvevők szerint jól haladnak a munkálatok, felkészültek az eddigi legnagyobb vízállásra. A kitelepítettek többsége a település üdülőterületén él, és számítottak rá, hogy menniük kell.

Pilismarót

kitelepítések: az üdülőövezetet kiürítették, kb. 80 fő érintett
védekezés, problémák: a gát egy utca közepén húzódik, az egyik oldalon víz alatt vannak a házak; rohammunkában kellett építeni egy hiányzó gátszakaszt; közúton nem közelíthető meg; az ivóvízfogyasztást korlátozták
veszélyeztetettség: elsősorban az üdülőfalu veszélyeztetett
A Komárom-Esztergom megyei településen a vízállás 797 centiméter volt, a telefonszolgáltatás 650, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt.

Komárom

kitelepítések: nincsenek
védekezés, problémák: elkészült az ideiglenes védmű, elővigyázatosságból megtámasztják a gátakat; Almásfüzitő és Komárom között szombaton 11 órától nem közlekedhetnek a vonatok; buzgárok a pályaudvar közelében
veszélyeztetettség: nem komoly
A szőnyi városrészen raktak le homokzsákokat, a polgármester szerint 880 centiméterig a város biztonságban van.

Esztergom

kitelepítések: Prímás-sziget, 44 ember
védekezés, problémák: lezárták a Mária Valéria hidat, miután víz öntötte el a hídra vezető utat; megerősítik a belvárosi védműveket
veszélyeztetettség: nem komoly, üdülők
Vasárnap reggel tetőzhet a Duna Esztergomnál, mivel főleg üdülőket veszélyeztet a folyó, kitelepítés nem várható. A közútkezelő tájékoztatása szerint lezárták a 10-es utat Nyergesújfalu és Tát között, valamint a 117-es, Tátot Esztergom-Kertvárossal összekötő szakaszt, itt Tokodaltáró és Dorog felé lehet kerülni.

Tolna megye – Báta

kitelepítések: várhatóan 53 ember
védekezés, problémák: lakóházakat védő ideiglenes gát megerősítését vasárnapig kell befejezni, a munka során mintegy 60-70 centiméterrel emelik meg a védmű magasságát
veszélyeztetettség: lakóépületek
A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani. Az 1700 fős település veszélyeztetett ártéri részén 53 ember él, 90-100 lakóházat veszélyeztet az árvíz. Az előrejelzések szerint csütörtök délután tetőzik a Duna 770 centiméterrel, ami 30 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz szintjét.

Lehet Budapesten katasztrófa?

„Nem lesz gátszakadás és katasztrófa. A védekezés komoly, az összefogás nagy, az árhullám magas és »hegyes«, ami azt jelenti, hogy rövid ideig tart a tetőzés” – nyilatkozta lapunknak Varga Miklós, nyugalmazott vízügyi államtitkár. A szakember szerint „930 centi fölött lehetne probléma, de mivel centiméterre pontosan meg lehet saccolni a vízállást, ezért nem fog meglepetést okozni a Duna. Ha hosszú ideig tart az ár, akkor szokott lankadni a figyelem” – fogalmazott.

Nekünk is kell majd lapátolni?

Súlyos katasztrófa esetén akár 15 napnyi árvízvédelmi munkára is berendelhetnek minden aktív korú, egészséges polgárt, 102 ezer ember van a polgári védelem listáján. A jogszabály kimondja: minden olyan férfi és nő behívható szolgálatra, aki elmúlt 18 éves, még nem nyugdíjas, nem rokkant és nincs legalább három gyereke. Rajtuk kívül mentességet élveznek például a képviselők, az adóellenőrők, a terhes nők, a bírák, az orvosok.

Hol adakozhatunk?

Már csak a kormány által létrehozott és a Nemzeti Humanitárius Koor¬dinációs Tanács által fenntartott Nemzeti Összefogás Vonala él, a 1357-es számon. Az egyenként 250 forintos adományok az Emberi Erőforrások Minisztériumához bekötött bankszámlaszámra érkeznek. A pénzeket elosztják a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt között.

Címkék: árvíz, áradás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!