Vajnát extratempóban szolgálja ki a cégbíróság.
- Orbán új oligarchája egyelőre lenyomta Simicskát.
- Az adófize.tők állják a miniszterelnök tévéjének költségeit.

 
Orbán és Vajna - Fotó: Tuba Zoltán, Origo

Nem üldözi a szerencse Simicska Lajost: miközben városszerte dőlnek hirdetőoszlopai,, a TV2-t is elhappolni látszik előle Orbán Viktor – Andy Vajna képében. A cégbíróság ugyanis a kormánybiztos-kaszinótulajdonosnak „ítélte” a kereskedelmi televíziót, méghozzá rekordgyorsasággal. Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Kft. hétfőn adta be tulajdonosi-bejegyzési kérelmét, a cégbíróság pedig már szerdára úgy találta, hogy e vállalkozás az új gazdája a TV2-t üzemeltető TV2 Média Csoport Kft.-nek. Ráadásul Vajnáék átvállalják a TV2-t korábban hitelbe eladó egykori német tulajdonos ProSiebenSat1 felé fennálló hitelkötelezettségeket is.

Ám a jogi csatának még koránt sincs vége – a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Megapolis Media Zrt. továbbra is kitartóan állítja: valójában övé a TV2. A cég szerint erősen meglepő a cégbíróság villámgyors ügyintézése, ráadásul a bíróság egyszerűen figyelmen kívül hagyott bizonyos tényeket. Így a Megapolis törvényességi felügyeleti eljárás keretében próbálja védeni igazát. Érvelésének sarokköve az, hogy az említett TV2 Média Csoport Kft.-t egy TV2 Media Group Holdings tulajdonolta – amit a Megapolis birtokolt. Ám a TV2 Média Csoport Kft. ügyvezetői a TV2 Media Group Holdings Kft. beleegyezése nélkül passzolták át Vajnának a tévéüzemeltető céget. Magyarán a jogi eljárás alapkérdése az: eladhatták-e a vállalkozást Simon Zsolt és Yvonne Dederick ügyvezetők. (Ha a bíróság végül úgy is gondolja, hogy nem menedzselhették volna az akvizíciót, akkor ugyan az ő büntetőjogi felelősségük felmerül, ám – ha bizonyíthatóan jóhiszeműen járt el – Vajnától valószínűleg nem veszi el senki a csatornát, Simicskáék leginkább borsos kártérítésre számíthatnak.)

Úgyhogy a jelek szerint napilapja, portálja és tévéje egyaránt van a kormánynak – utóbbi a legdrágább mulatság, és valószínűleg az adófizetők állják a cechet. Egyrészt ki kell csengetni az említett Pro-SiebenSat1-nek mintegy 7,5 milliárd forintot, másrészt a TV2 veszteséges csatorna. Ám a jövőben – egy törvénymódosítás-tervezet szerint – a kábelszolgáltatók nem illeszthetik be csomagjaikba ingyenesen a kereskedelmi televíziókat, kizárólag tarifa ellenében. Ebből mintegy 5 milliárd forintot kasszírozhat a TV2. Ráadásul a jövőben a TV2 nem önmaga árulja reklámidejét, hanem azt a 27 kábelcsatornával szerződésben álló sales house, az Atmedia értékesíti.

A lépés értelme, hogy így a TV2 is akkora célcsoportot „foghat”, mint az RTL Klub, amelyik jelenleg az anyacsatornát a Coollal, a Film+-szal, és az RTL II-vel értékesíti csomagban. (Ráadásul az Atmedia a pletykák szerint nemcsak a TV2 reklámidejével gazdálkodhat, hanem a jövőben a közmédia hirdetési perceit is ő adhatja el.) Így már csupán egy rádió és egy közterületi plakátcég hiányzik a „tartalomfogyasztók” teljes lefedéséhez.

Az adót Vajna már gründolja, Simicska közterületi hegemóniáját meg épp most próbálják megtörni.

„Persze, említettem neki (Orbán Viktornak
– a szerk.), hogy belevágok ebbe
a bizniszbe, de túlzás lenne azt mondani,
hogy »megbeszéltük«” – Vajna a TV2
megvásárlásáról a Népszabadságnak

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!