Ugyan nem került sor Gyurcsány Ferenc szocialista pártból való kizárására az MSZP szombati választmányi ülésén, ám egy esetleges pártszakadásra felkészülve megszavazták, hogy a párt vagyona és infrastruktúrája oszthatatlan.

A zárt ülésről távozó Hiller István, a Szocdem Platform elnöke az újságíróknak elmondta: úgy gondolja, hogy Gyurcsány platformja lélekben már meghozta döntését, az pedig, hogy jogi értelemben is kiváljanak a pártból, már csak idő kérdése. Ez a lehetőség szerinte azonban nem okozhatja a szocialisták széthullását, mivel az MSZP mögött működő hét platformból hat egyértelműen a pártelnököt és az elnökséget támogatja. Mesterházy Attila pártelnök nem nyilatkozott, ám információink szerint a zárt ülésen keményen bírálta a volt miniszterelnök és platformja, a De­mokratikus Koalíció (DK) utóbbi időben tanúsított magatartását. Molnár Csaba, a DK elnökhelyettese szerint a választmány csak egy javaslatot ragadott ki legalább kéttucatnyi kezdeményezésük közül.

A párt alapszabályát erősítve rögzítették, hogy a választmány eljárhat az MSZP normáival ellentétesen cselekvőkkel szemben, lehetővé téve ezáltal a platformok megszüntetését. Arra is felszólítják továbbá a képviselőket, hogy minden erejüket a kormány leváltására összpontosítsák.

Gyurcsány az ülésen nem jelent meg, a DK-t Varju László képviselte. „Az elmúlt bő fél évben két tucat, tartalmi és formai átalakításra irányuló javaslatot tettünk. Ebből a frakció és választmány egyet emelt ki” – kommentált Molnár Csaba. A DK elnökhelyettese szerint a választmány nem értette meg a javaslatot, amelynek semmi köze a szolidaritáshoz és a pártvagyonhoz. „Amikor 12 százalékos a párt támogatottsága, és egyes kutatások szerint a Jobbik már megelőzi az MSZP-t, akkor radikális lépésekre van szükség” – fogalmazott.

A választmány előzetes napirendjén nem szerepelt a DK, de nemrég a platform azt javasolta, hogy a listás képviselők adják vissza mandátumukat, hogy arról a párttagok dönthessenek. Mesterházy frakcióülést hívott össze, ahol elmondta: Gyurcsányék pártból való távozásukat készítik elő, és ha ez valóban így van, azt minél hamarabb meg kell tenniük.

Címkék: MSZMP, MSZMP, MSZP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!