A szocialisták választmányi ülésükön döntöttek többek között a párt 2011-es költségvetési irányelveiről, és megállapodtak abban, hogy legfontosabb megoldandó feladatuk az ifjúság, mint érték megjelenítése legyen. A párton belül komoly szellemi pezsgés indult – mondta Simon Gábor választmányi elnök az ülés után. Balogh András elnökhelyettes arról beszélt, hogy a Fidesz igazi természetét az egykulcsos adórendszer mutatja meg, a többi szerinte „csak populizmus”.

 
Simon Gábor választmányi elnök jelzi a ülés kezdetét

Az LMP részvételistratégia-alkotással kezdte szombaton kétnapos kongresszusát. Tordai Bence választmányi szóvivő elmondta: a résztvevők 14 csoportban dolgozva írták össze hazánk szerintük legfontosabb problémáit, amelyekre a párt a következő években szeretne megoldást kínálni. Emellett megkezdődött az országos vezető testületek, azaz a választmány és az országos politikai tanács átalakítása. Tordai beszélt arról is, a résztvevők a választmány átszabására tíz különböző alternatívával jelentkeztek.

A Fidesz az elmúlt években azt a taktikát folytatta, hogy „minél jobban szétveri az országot Gyurcsány, annál nagyobb lesz a Fidesz választási győzelme 2010-ben” – jelentette ki Vona Gábor. A Jobbik elnöke a párt kétezer fős évadnyitó rendezvényén közölte: ahogy beindul a Fidesz népszerűségvesztése, úgy fogják újra felépíteni az MSZP-t. „Ezt kell megakadályozni, mert a Jobbik célja a szocialistákat az utolsó szálig kisöpörni a közéletből” – fogalmazott.

A Jobbik kormányra kerülése esetén többek között megígérte, hogy börtönbe zárják a „politikusbűnözőket”, az eredeti árfolyamo­kon forintosítják a devizában felvett lakáshiteleket, ki fogják „söpörni a szemetet a médiából”, minden háztartásba ingyen internet-hozzáférést adnak és háromkulcsos adórendszert vezetnek be. Mindent meg kell tenni a cigányság felemelése érdekében, a magyar családok népszaporulatának ösztönzése érdekében és „le kell lassítani a cigányság népszaporulatát” – mondta Vona.

Kató Balázs, az Újpestért Egyesület vezetője havi 600 ezer forintot és költségtérítést kaphat az újpesti önkormányzattól – közölte az MSZP. Kató ügyvédi megbízási szerződése az önkormányzati választásokkal lejárt volna, de azt júniusban meghosszabbították. Ezután az egyesület Wintermantel Zsoltot támogatta polgármester-jelöltként. A héten arról is döntött a fideszes többség, hogy a volt polgármester, a kampányban Wintermantelt támogató Derce Tamás havi 350 ezer forintos életjáradékot kap.

Címkék: MSZP, kormány, ellenzék, Fidesz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!