Június első napján számos jogszabályváltozás lép életbe. A dohányosok kevesebb trafikban vehetnek ezentúl cigarettát, a SZÉP Kártyákról elvész közel kétmilliárd, és a képviselőkre is új szabályok vonatkoznak majd.

Bezáró trafikok
Nem nyithatnak ki többé a 2500 négyzetméter alapterületnél nagyobb bevásárlóközpontokban és a benzinkutakon működő nemzeti dohányboltok. Az ország benzinkútjain eddig 300 trafik működött, arról azonban nincs nyilvántartás, hogy a hipermarketeknél hány dohánybolt működött, így nem tudni, összesen mennyi zár be az eddig működő 6000-ből.

Elvesző kafetéria
Május 31-ig használhatták fel a munkavállalók a 2012-ben a Széchenyi Pihenő Kártyákra utalt összegeket. A múlt hónap végén összesen még mintegy kétmilliárd forint volt a kártyákon, így ennek a nagy része végül valószínűleg visszakerül a munkáltatókhoz.

Bonyolódó honatyaélet
Szintén a hónap elején lép életbe az Országgyűlésről szóló törvény két fontos része. Ennek értelmében a továbbiakban a képviselői megbízatás összeegyeztethetetlenné válik minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel. A másik változás, hogy a korábbi benzinköltség-térítés helyett a képviselők ezentúl készpénzre nem váltható üzemanyagkártyát kapnak. A felhasználható maximális összeget egy legfeljebb kétezer köbcentiméter hengerűrtartalmú kocsira vonatkozó üzemanyag-fogyasztási norma szerint számítják ki.

Tisztább feltételek
Módosulnak a fogyasztókat védő szabályozások is, ezentúl a szerződésekben nem köthető ki olyan feltétel, amely csorbítaná a fogyasztói jogokat. Az interneten való vásárlás feltételei is változnak, a korábbi 8 munkanap helyett a termék átvételétől vagy a szolgáltatás igénybevételéről megkötött szerződéstől 14 napig állhat el a fogyasztó.

Címkék: Orbán-kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!