Növekedésmámorban úszik a kormány – legalábbis erről beszélt Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos évnyitóján. A miniszterelnök azt magyarázta üzletemberekből álló közönségének, hogy a jelenlegi uniós ciklus utolsó esztendeje, 2020 után Magyarország GDP-je évről évre rendre öt százalékkal hízik. Ez egy irreálisan optimista, megalapozatlan jövőkép – ellenpontozták Orbánt makroközgazdászok. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője 2017-ben 3,7 százalékos, jövőre pedig 3 százalék körüli bővülésre számít.

 
Orbán Viktor


Németh szerint a magyar gazdaságban pillanatnyilag nincs akkora növekedési lehetőség, ami igazolhatná Orbán reményeit – 2020 után 2-2,5 százalékos növekedést tart életszerűnek. (Az idei és a jövő évi jobb eredmény is kizárólag az áradó uniós támogatásoknak köszönhető.)

Mindenesetre Varga Mihály gazdasági miniszter büszke rá, hogy lám-lám, a brüsszeli pénzek nélkül is mintegy 2 százalékkal izmosodott a gazdaság. Holott ez az eredmény nem lehet büszkeség tárgya, mivel egyrészt ez a természetnek köszönhető (kiemelkedő agráreredmények), másrészt a „pénzpiacnak”. Ugyanis a pénzintézeti szektor „meghálálta” a bankadó mérséklését, továbbá a lakosságnak sem kell már tartania a devizahitelek árfolyamváltozásától, s így ha kis mértékben is, de csökkent a nem fizető ügyfelek száma.

Németh Dávid utalt arra is, hogy a gazdaság bővülésének elengedhetetlen feltétele a beruházások növekedése, hiszen ez alapozza meg a jövőt. Éppen ezért merő képtelenség, hogy a miniszterelnök ez ügyben az egyelőre „meg nem térülő” paksi atomerőmű bővítését, illetve a gazdaságtalan, kizárólag kínai hitelre alapozott Budapest–Belgrád vasútvonalat emlegette a „gazdaság motorjaként”. Mellesleg tavaly 20 százalékkal estek vissza a beruházások, amelyek idén – Németh Dávid számításai szerint – 10 százalékkal bővülhetnek, és a 2016-ban ugyancsak rossz évet futó építőipar még ennél is jobban teljesíthet, de az elemző úgy véli, mindez kevés lehet a GDP majdani 5 százalékos növekedéséhez.

Már csak azért is, mert a jelek alapján nem bővül tovább a fogyasztás, ugyanis vásárlóerő tekintetében Magyarország még mindig az Európai Unió sereghajtói közé tartozik.

Címkék: Orbán-kormány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!