A magyar társadalom 21 százaléka vallott erősen antiszemita nézeteket 2014-ben, 11 százaléka volt mondható mérsékeltnek e tekintetben, 69 százalék pedig egyáltalán nem antiszemita. 2013-ban 20, 18, 62 volt ez az arány – tehát a helyzet nem sokat változott – derül ki a Medián legújabb, 1200 főre alapozott felméréséből.

 
"Ne legyél a szomszédom" - Friss közvélemény-kutatás - illusztráció

A közvélemény-kutató cég a héten tette közzé az Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban című kutatásának eredményét.

A felmérésből kiderül, hogy míg az előző években a vidéki városokban, falvakban volt több antiszemita, most a fővárosiak egyharmada fogékony az antiszemitizmusra: 36 százalék erősen az, 13 százalék enyhén, 50 százalék nem az. Országosan a legtöbb erősen antiszemita a 40–49 éves korosztályban található, a diplomások, a gazdagabbak, a férfiak és a szellemi foglalkozásúak között több az ilyen attitűdű, mint a szakmunkások, a vidékiek és a nők között. A vallási meggyőződés nincs összefüggésben az antiszemita nézetekkel, viszont a pártpreferencia igen: a Jobbik-szavazók kétharmada erősen antiszemita, a kormányzópártra voksolók 23 százalékáról mondható el ugyanez, csak az LMP-szavazók között nem „találtak” erős antiszemitizmusra hajlamosakat, 23 százalékuk azonban mérsékelten antiszemitának mondható.

„A másság elutasítása és az idegenellenességgel kéz a kézben jár az antiszemitizmussal” – mondja Hann Endre, a kutatást készítő Medián vezetője. Az erősen antiszemiták több mint egyharmada korlátozná az országban élő színes bőrűek számát, szigorítaná az abortuszt, ellenzi a trianoni döntést és erkölcstelennek vélik a homoszexualitást.

Nagyjából ugyanazok nem örülnének, ha a szomszédjuk zsidó lenne, mint akik a bőrfejűek „közelségét” sem díjaznák. A társadalom egyharmada mindenféle másságot elutasít, azaz semmilyen „más” etnikummal nem lakna szomszédságban.

A Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készült felmérésből kiderül, hogy legtöbben a bőrfejűeket (76 százalék) és a cigányokat (73 százalék) nem látnák szívesen szomszédjuknak. Őket az arabok, a homoszexuálisok, a kínaiak, a feketék, a románok, a zsidók, az erdélyi magyar bevándorlók és a svábok követik. A válaszadók 30 százaléka az amerikaiakat is elutasítja.

"A magyarok egyharmada mindenféle másságot elutasít, a fővárosiak egyharmada antiszemita nézeteket vall."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!