Lábszár- és koponyacsontokat találtak a fővárosban a Szilágyi Erzsébet fasornál, a Széll Kálmán tér felújítása közben. Valószínűleg a II. világháborúban elesett katonák maradványai kerültek elő.

 
Emberi csontok a Széll Kálmán téren - Forrás: Katarina Durica Feledy Facebook-oldala

A leletről először egy arra járó hölgy készített fotókat, amelyeket aztán a Facebookra is feltett.

Töll László, a HM Társadalmi Kapcsolatok Háborús Kegyeleti Főosztályának vezetője a Vasárnapi Híreknek azt mondta: a roncsolt csontokat már a SOTE klinikájára szállították, és ott vizsgálják meg őket. Arra kér mindenkit, hogy az esetleg a helyszínen maradt csontokhoz és maradványokhoz ne nyúljanak hozzá, mert az akadályozza az azonosítást.

Az index.hu szerint több csont eltűnt, feltehetően elvitték őket a járókelők, többet a munkások vissza- vagy a sitt közé temettek.

Ungváry Krisztián történész szerint biztosan II. világháborús katonák maradványaira bukkantak, amelyek akár még évtizedek múlva is felszínre kerülhetnek.
„Olyan, mintha tűt keresnénk a szénakazalban, bárhol a városban előfordulhat ilyesmi, hiszen több tízezer ember halt meg, úgyhogy lesznek még ilyen esetek” – tette hozzá lapunk kérdésére Ungváry.

 

--------------------------------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!