A nyaralás még messze van, de most tanyázik tartósan 300 forint alatt az euró árfolyama. Vajon azzal járunk jobban, ha gyorsan leszaladunk a sarki pénzváltóhoz, vagy érdemesebb halogatni az euróvásárlást? Hátha még erősebb lesz a magyar deviza.

A 295 forintos euróban joggal reménykedhetünk, de a 290 forint alatti euró nem igazán sanszos a piaci elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank újabb kamatcsökkentésbe kezdett, vagyis kivágja a forint alól a kamatelőnyt. Ráadásul a jegybankárok folyamatosan a 300 forintnál drágább euró gazdaságpolitikai előnyeit hangoztatják.

Ezt szóbeli intervenciónak hívják, s arra inti a befektetőket, hogy hosszabb távon mindent megtesz a jegybank azért, hogy a forint gyengítésével előnyösebb helyzetbe hozza a magyar exportcégeket. A magyar deviza gyengélkedése ugyanis azt jelenti, hogy az euróbevételek több forintot érnek itthon. Így nyereségesebb lehet a külföldre termelő hazai ipar.

A forint mostani erősödése az állampapírpiac számlájára írható. A kötvényvásárló külföldiek már a kamatcsökkentésre spekulálnak, ami felértékeli a fix kamatozású állampapírokat. Ám ahhoz, hogy a mostani – még kedvező – hozammal megvásárolhassák a kötvényeket, forintot kell venniük euró vagy dollár ellenében. Nos, ezt a rövid távú forintkeresleti hullámot lovagolhatják meg a nyaralók, ha időben pénzt váltanak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!