Régi idő mozija: véradás sörrel és virslivel.

„Retro véradás 2012 szeptember 8-án 9-18 óra között a Városmajorban. Aki a helyszínen vért ad, vendégünk egy sörre, virslire és sós perecre vagy buktára” – hirdeti az óriásplakát a Tímár utcai HÉV megállóban. Talán visszatérnek az egyszer használatos műanyag tasakról az elmosogatható, gumidugós vérgyűjtő üvegre is?

- Erről szó sincs! Korszerű eszközökkel vesszük le és tároljuk a vért, ahogyan a számítógépes adatnyilvántartásról sem lépünk vissza a papíron vezetettre – nyugtat meg dr. Kalász László, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közép-magyarországi régióigazgatója. De az igaz, hogy a nosztalgia hullámán szörfözve kíván soron kívül véradókat toborozni az OVSZ. - Csak a menüvel, a retro hangulattal és a régi, ismert zeneszámokkal próbáljuk elérni, hogy ez az évenként egyszeri akció ugrásszerűen megnövelje a vértartalékot. Ilyenkor, nyár végén ugyanis sokan szabadságra mennek, és megcsappan a vérkészlet. Durván négy napra elegendő a mintegy 6000 egységnyi tartalék, s megesik, hogy emiatt néhány tervezett műtétet el kell halasztani. Az akció pedig sokat lendít előre: az országszerte tartott kisebb retro véradások – a héten például Szegeden és környékén – átlagosan 30-40, de legfeljebb száz egységgel jelentenek többet, a legnagyobb, a városmajori rendezvény pedig legalább ezerrel. S ha szeptember-októberben visszaáll a szokásos véradószám, akkor 8000 egység fölé emelkedik a tartalék, ami már a ritka vércsoportúak esetében is biztonságos 5-6 napra.

Az első retro véradónapot 2009-ben tartották. Akkor, és tavaly is bő ezernyien látogattak a Városmajori Szabadtéri Színpadhoz, hogy vérükkel segítsenek a rászorulóknak. Most is legalább ezer donorra számítanak a Városmajorban, ahol a hagyományos menü, a virsli, sör és a retro zene mellett a két fővárosi vérellátó központ teljes gárdája, félszáz orvos és asszisztens várja majd az önkéntes véradókat.

Ami pedig a retro „zamatot” illeti: volt sör, virsli és persze a véradás után, az asztal mellett jó hangulatú „levezető” beszélgetés is egészen addig, míg a szigorú HACCP élelmiszer-biztonsági normák hazánkban életbe nem léptek 2005 táján. Akkortól már nem lehetett a véradás helyszínén, rezsón, nagy fazékban főzni a véradóknak sem a folyadékpótlásra szánt teát, sem a virslit. Ehelyett élelmiszer-vásárlási utalványokat adtak a donoroknak, amit az érintettek kissé lélektelennek tartottak, ezt szóvá is tették. Végül azt fundálták ki a szervezők, hogy a rertro véradás helyszínére a HACCP előírások betartására felkészült büfést hívnak főzni. Idén is így lesz a Városmajorban.

Azt ugyan még nem tudni, hogy ott a donorok most retro virslit kapnak-e, de van ilyen: az orosházi Merian Rt. gyártja az Orsi retro baromfivirslit. Miben különbözik más virsliktől? Vági Zoltánné, a baromfihús-feldolgozó cég technológiai vezetője elmondta: hazánkban nem is állítottak elő baromfivirslit 1980-ig, addig sertéshúsból készült mind. Akkor az ő cégük – régi nevén az Orosházi Baromfi-feldolgozó – volt az első. A retro pedig az eredeti recept szerint készül, csomagolásán is az eredeti logó és dizájn látszik. A recept lényege, hogy természetes fűszereket használnak aromák és kivonatok helyett, s az eredeti alapanyag-összetételt hozták vissza: a húspépen kívül baromfi színhúst és sertésszalonnát tartalmaz az ilyen virsli. És a többivel ellentétben egyáltalán nincs benne fehérjedúsító; szója helyett is hús van benne. Ettől persze jó 20 százalékkal többe is kerül...

A Magyar Néphadsereg az ország legnagyobb munkáltatója és fő véradója volt hajdanán. Békelétszáma 1970-ben – a polgári védelem és az építőalakulatok nélkül is – elérte a 114 ezret. A sorkatonáknak, akik véradáskor odatartották a vénájukat, a sör-virsli kombó mellé két nap „eltáv” is járt; soron kívül meglátogathatták szeretteiket. Ez a „retro” szokás él a mai napig is, csak most a sorozottak helyett hivatásos és szerződéses katonák kapnak 2 nap jutalomszabadságot, tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodáján. Nem csoda: sokan vesznek rész a véradásokon, minden alakulatnál évi négy véradónapot tartanak, tavaly a mintegy 30 ezer fős seregben 8 225-en adtak összesen 4 143 liter vért, s a tárca háttérintézményeinél még vagy háromezren voltak donorok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!