A már állampolgárságot szerzettekkel és a vegyes házasságból származókkal együtt negyedmillió magyar él Németországban, köztük több tízezer gyerek – derült ki a német statisztikai hivatal 2016-os adataiból.

Tavaly már több mint ezer magyar kapott állampolgárságot, a szám pedig évről évre nő A Magyarországról származó, „magyar migrációs háttérrel rendelkező” személyek száma 2016-ban 246 ezer fő volt. Ezen belül külön kategória, a „saját migrációs tapasztalattal” rendelkezők, ők lehetnek azok, akik még Magyarországon születtek – számuk 207 ezer. A két adat közötti különbséget – írja a privatbankar.hu – a kint született gyermekek száma adhatja ki: ők 39 ezren lehetnek. (A statisztikában azonban csak legalább az egyik szülőnek kell magyarnak lenni, tehát ebben a vegyes házasságok is beleszámíthatnak.)

Németországban több mint tízmillió külföldi él, viszont a „migrációs háttérrel rendelkezők” már a teljes, 82 milliós lakosság 22 százalékát (18,5 millió fő) teszik ki – igaz, ebben mindenki benne van, aki vagy akinek egyik szüloőe 1949 után érkezett az országba, akár magyarországi svábok, erdélyi szászok vagy volgai németek is.

A legnagyobb bevándorló csoportok egyébként a törökök (2,8 millió), aztán a lengyelek (1,9 millió) az oroszok (1,2 millió). Szíriaiból még csak félmillió akad, de a kérelmük elbírálására váró menekülteket a statisztika nem tartalmazza.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!