Tetszetős vonalak. - Minden egy rágógumival kezdődött. Negyven évvel ezelőtt egy tízdarabos csomagon jelent meg először a vonalkód – mai formájában.

Ám a fekete-fehér csíkok őséért visszább kell menni az időben. Az amerikai népszámlálás adatait 1890-ben még lyukkártyák segítségével rögzítették és dolgozták fel, ezt a módszert fejlesztette tovább az 1940-es években Norman Joseph Woodland.

A Morse-jelekből indult ki, a pontot és a vesszőt hosszabbította meg függőlegesen, így alakult ki a vékonyabb-vastagabb csíkokból álló forma, amit kezdetben vasúti kocsikon, majd az amerikai posta járművein próbáltak ki. 1974. június 26-án aztán megtörtént az első hivatalos leolvasás is egy szupermarketben: az ominózus, amúgy gyümölcsös ízesítésű rágót egy múzeumi vitrinbe tették, ma is megtekinthető.

A vonalkódot hamarosan Európa is használni kezdte: először Svájc, Dánia és Németország „csíkozott”, később mindenhova betört, noha a fogyasztók nem fogadták kitörő örömmel – Angliában egy filteres tea dobozán (hol máshol?) tűnt fel először.

Lassan terjedt el, ugyanis az elektronikus leolvasók drágák voltak. Magyarországon elsőként a Skála vezette be 1984-ben, de a kilencvenes évek elejéig csak elvétve lehetett találkozni vele.

A technológia fejlődésével újabb és újabb vonalkódtípusok születnek. Ma már egyre elterjedtebb az 1994 óta használatos QR-kód, az olyan kétdimenziós vonalkód, amely bármilyen irányból leolvasható, nem kell törődni azzal, hogy melyik az „alja és a teteje”. Hiányossága viszont, hogy nem köthető egyetlen személyhez vagy céghez, így könnyen másolható, sokszorosítható vagy jogosulatlanul felhasználható. Viszont szép, és a  cégek hamar felismerték, hogy a különböző vastagságú vonalakból kis grafikai érzékkel vicces, elgondolkodtató vagy éppen jellegzetes formákat lehet kialakítani. Így a vonalkódok mára nem csupán egyszerű termékazonosítók, a kreatív megoldásoknak köszönhetően nem egy közülük igazán tetszetős.

Érdemes tehát néha egy-egy pillantást vetni az apró vonalkákra, néha már nem csak fekete- fehérben pompáznak, hátha sikerül elcsípni egy-egy olyan változatot, ami megmosolyogtatjaaz embert.

Mi az a vonalkód?
A hivatalos definíció szerint olyan, gépek által optikailag leolvasható kód, amelynél különböző vastagságú világos és sötét vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki az információt, alattuk pedig általában számjegyek láthatóak. A vonalkód nagy előnye, hogy szerkezetéből fakadóan könnyen felismerhető és viszonylag kis helyen tud sok adatot rögzíteni. Az alatta látható számoknak is van külön jelentésük: az Európában használatos vonalkódoknál az első három szám a gyártási országra vonatkozik (Magyarországon: 599), a 4 és 12 közti számok azt jelölik, hogy ki az adott termék gyártója, illetve, hogy a termék hányadik a gyártó által készített listán, az utolsó pedig az ellenőrző szám, ami biztosítja, hogy megfelelő legyen a kód felépítése.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!