Mivel politikai igazodásból a KSH már nem számolja ki a létminimum-értéket, a Policy Agenda tette meg helyette.

 
A szociális szférában dolgozók tüntetése - Marjai János, MTI

A politikai-gazdasági elemző cég úgy találta: 2015-ben egy ember Magyarországon havi 88 ezer forintból él meg úgy-ahogy, egy tipikusnak mondható, két gyermekes család létminimumösszege pedig 255246 forint. Félreértés ne essék: ez a summa nem a szegénységi küszöb, hanem az a jövedelem, amiből az alapvető szükségleteken kívül biztosíthatóak bizonyos igények. A cég úgy becsli: ennél kevesebb pénzből a lakosság 41, 5 százaléka él, köztük a minimálbért keresők, akik 73 ezer forintból kénytelenek fedezni a kiadásaikat.

A Policy Agenda a KSH korábbi módszertanát használta, így továbbra is ugyanaz a mérőszám segít átlátni a társadalmi fejlődést.

 

A kutatás egyik megrendelője a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt, amelynek elnöke, Kordás László a bemutató sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szeretnék elérni: legalább a létminimumot keressék meg, akik naponta 8 órát dolgoznak, ne legyen gond számukra a hónap végén a létfenntartás.


A vizsgált családok költségmegoszlása:
Élelmiszer: 30,8%
Lakásfenntartás: 22,8%
Közlekedés: 9%
Egészségügy és testápolás: 5%
Telefon: 6,5%
Ruházati cikk: 3,6%
Szabadidős tevékenység, művelődés: 5,3%


Ételár.
Havi 24 246 forint fedezi egy átlagos felnőtt teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét, közepes fizikai igénybevétel mellett. A létminimum-ételkosár kialakításakor a kutatók az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által kidolgozott mennyiségeket vették figyelembe. Ugyan ez az összeg 14 éves kor alatt kicsivel kevesebb, mint 19 ezer forint, az időseknél 21 ezer forint felett van. Az átlagos felnőtt ebből havonta 3,4 kiló húst és halat, 13 tojást, 7,9 liter tejet vehet. Sajtból és más tejtermékekből 2,4 kiló jut, zöldségből és gyümölcsből pedig 11,6 kiló.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!