A győztesnek mégis meg kell magyarázni? A múlt vasárnapi önkormányzati választás fölényes kormánypárti sikert hozott. Az ellenzéknek csak a resztli jutott, ám úgy látszik, ez sem elég a Fidesznek. Eddig csaknem ötven helyen támadták meg az eredményeket: városokban, falvakban, szavazókörzetekben.

A helyi választási bizottságok a legtöbb helyen új szavazást írnának ki, köszönhetően a kormánypárti többségnek, ám vélhetően azonban a másod- és harmadfokú testületek előtt elbuknak ezek a próbálkozások. Hogy tényleg így lesz-e, arra még várni kell néhány napot, ami pont elég a megválasztott ellenzéki polgármesterek hivatalba lépésének blokkolásához.

Addig azonban a Vasárnapi Hírek kiosztja a Legképtelenebb Fellebbezés Díját, méghozzá a diósdi Fidesznek. Ez az a város, ahol a regnáló fideszes polgármester nevével beikszelt szavazólapokat osztogattak a helyi idősek otthonában. Mégsem nyertek. Pontosan hét szavazaton múlott. Bár a csalás kiderült, mégis a régi, fideszes polgármester jelentett be óvást.

Lapzártánkkor továbbra sincsen hivatalos végeredménye az önkormányzati választásoknak, mivel egy sor településen a vesztesek megtámadták az eredményeket.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint huszonhárom településen a polgármester-választás, tizenhétben az egyéni listás, tizenhat település 49 egyéni választókerületében a képviselő-választás eredménye ellen érkezett jogorvoslati kérelem.

A XV. kerületi Fidesz jelentette fel Hajdu Lászlót, a DK XV. kerületi polgármesterjelöltjét, valamint vele együtt két képviselőjelöltet, amiért az összes ellenzéki párt jelöltjeként tüntették fel magukat a választási anyagokban. A helyi választási bizottság (benne a DK-s taggal) egyhangúan a szavazás megismétlése mellett szavazott, ám a Fővárosi Választási Bizottság egy hasonló ügyben hozott határozata talán Hajduéknak kedvezhet. Döntés hamarosan.

Zuglóban a helyi választási bizottság megsemmisítette a 3-as számú egyéni választókerület egyéni képviselő- és polgármester-választási eredményét, és november 9-re megismételt választást tűzött ki. A döntés miatt Karácsony Gergely, az Együtt-PM megválasztott polgármestere nem kapta meg a polgármesteri kinevezéséről szóló dokumentumot, a politikus fellebbezett a döntés ellen.

Az ózdi választás eredményét Fürjes Pál, a Fidesz–KDNP korábbi polgármestere támadta meg. (Ennek részleteiről ózdi riportunkban olvashat a Vasárnapi Hírek friss, október 19-i számában.)

A recski helyi választási bizottság – nem jogerős – határozata szerint meg kell ismételni a település 3-as szavazókörében a polgármester- és az egyéni listás önkormányzati képviselő-választást. Az ok: kampánycsendsértés, illetve a választási alapelvek megsértése. Itt is a vesztes fideszes polgármesterjelölt támadta meg az eredményt.

Ugyancsak „várólistára” tették a megválasztott polgármestereket az alábbi településeken: Érpatak, Kórós, Sumony, Biharugra, Kétegyháza, Mezőkovácsháza, Mezősas, Esztergom, Nógrádkövesd, Rétság, Zabar, Cegléd, Diósd, Kerepes, Tápiószele, Tákos, Dombóvár, Becsvölgye, Csörnyeföld, Rigyác, Zalaigrice, Zalamerenye és Szegi. A megyei közgyűlések közül egyedül a komárom-esztergomi eredményt támadták meg.

A múlt vasárnapi választás egyik legfurcsább döntését egy megválasztott településvezető hozta: a Vas megyei Borgáta független jelöltjeként megválasztott Gőcze Zsanett, aki csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint ellenfele, a szintén független Komlósi Tamás. Komlósi azért fellebbezett, mert szerinte hátrányosan érintette választási esélyeit, hogy a voksolást megelőző hónapokban tömegesen jelentkeztek be Borgátára olyan magyar és külföldi üdülőtulajdonosok, akik korábban nem voltak a község lakói. A megválasztott négytagú képviselő-testületbe három olyan képviselő került be, aki nemrég jelentkezett be Borgátára – erősítette meg a település jegyzője. A fellebbezést a helyi választási bizottság elutasította, Gőcze Zsanett azonban váratlanul lemondott a tisztéről.

Decemberig gondolkodnak. Három választást elveszítettek, de az is világos, hogy a választók az MSZP-t bízták meg azzal, „hogy az orbáni rendszer baloldali alternatíváját felépítse”. Ezt Botka László választmányi elnök jelentette ki a szocialisták választmányának szombati ülésén. Azt is elmondta, hogy a következő két hónapban lerakják az új MSZP alapjait. A részleteket a december 13-i Országos Pártértekezleten vitatják meg.

Országos együttműködésre készül a DK. A Demokratikus Koalíció a párt választókerületi elnökeinek és a megválasztott önkormányzati képviselőnek tanácskozásán 94 taggal megalakította a demokrata képviselők közösségét. A szervezet célja, hogy egy országos szintű együttműködés során szakmai támogatást és segítséget biztosítson a párt önkormányzati politikusainak, és lehetőséget adjon a tapasztalataik megosztására. Varju László, a DK elnökségi tagja elmondta: azokban az önkormányzatokban, ahol a DK jelen van, a Fideszt tekinti politikai ellenfelének, miközben politikusai arra törekszenek, hogy a demokratikus ellenzék más tagjaival együttműködjenek. Az alakuló szervezet vezetésére a DK elnöksége Hajdu Lászlót kérte fel.

(MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!