Ezentúl valóban érvényesülnie kell a rendőri intézkedések, így az igazoltatások során is az egyenlő bánásmódhoz fűződő jognak – a hajléktalanok esetében is. Nem lehetnek részrehajlóak, zaklatóak a rendőri intézkedések.

 
Igazoltatás az aluljáróban - Fotó: Üveges Zsolt

A BRFK ezentúl csak törvényes, arányos és szakszerű rendőri intézkedéseket alkalmazhat a hajléktalanokkal szemben. Az egyezség csütörtökön jött létre a rendőrség, a Magyar Helsinki Bizottság és A Város Mindenkié (AVM) csoport között, az Egyenlő Bánásmód Hatóság jóváhagyásával.

A rendszeres és zaklató jellegű igazoltatások megalázó helyzetbe hozzák a hajléktalan embereket. Fekete-Nagy Miklós hajléktalan szerint ameddig a rendőr kezében van a személyi okmány, addig meg sem mozdulhat és bűnözőként tekintenek rá.

Ezt támasztja alá a 2011–2012-ben végzett Utca és jog című kutatás eredménye is. Négyszáz hajléktalant kérdeztek, akik 60 százalékát havonta legalább egyszer igazoltatták, 20 százalékukat azonban hetente, ráadásul minden ok nélkül. A Magyar Helsinki Bizottság és A Város Mindenkié közös, 2014-es kutatásából pedig az is kiderül, hogy egy hajléktalan embernek átlagosan havi két alkalommal kell megmutatni személyi okmányait, miközben más járókelőknek csak igen elvétve, illetve soha. Ráadásul sokszor ételosztás közben vagy egészségügyi intézmények közelében igazoltatták őket, és a rendőrségi aktusok sosem feleltek meg a törvényi előírásoknak, többségük zaklató, fenyegető.

„A rendőrség egy hierarchikus szervezet, ha a budapesti rendőrfőkapitány körlevelet küld kollégáinak, akkor vélhetően az abban leírtakat betartják majd. Az AVM aktivistáinak első kézből vannak információi, segítőik továbbra is kutatásokat végeznek majd a hajléktalanok körében, és információkat gyűjtenek, így az ő jelentéseik alapján ki fog derülni, ha netán a rendőrök nem tartják be az egyezséget. Ellenkező esetben jogi lépéseket teszünk” – mondta lapunknak Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Budapest rendőrfőkapitánya támogatja, hogy a hajléktalansággal kapcsolatos érzékenyítés megjelenjen a rendőrök képzésében is és igyekeznek szem előtt tartani, hogy ne merülhessen fel az egyenlő bánásmód követelményének megsértése intézkedések közben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!