Jövőre már a kétgyerekesek is 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelt vehetnek fel az új építésű ingatlanokra, de az így kapott támogatás még mindig kevesebb, mintha mindkét szülőnek lett volna lakástakarék-pénztára. Ráadásul a csok továbbra sem használható lakásfelújításra, és a magasabb összegek is csak új építésű ingatlanokra vonatkoznak, amelyek a következő években drámaian drágulhatnak.

 

A megszüntetett lakáskassza-támogatási rendszerből felszabaduló forrásokkal bővíti ki a kormány a csok-rendszert, a jövőben a háromgyerekes családok 15 millió forintig vehetnek fel kedvezményes kölcsönt. A 3 százalékos kamattámogatott hitel a korábbiakhoz képest újdonságként a kétgyerekeseknek is járni fog a jövőben, 10 millió forintig. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentése szerint az intézkedés jövő év január 1-jén léphet életbe, és a kedvezményes hiteleket továbbra is csak új ingatlanokra lehet felhasználni.

Éppen ez az egyik buktató és hátrány a megszüntetett lakástakarékokhoz (ltp) képest; egyrészt az ltp nem tett különbséget az emberek között az alapján, hogy van-e gyerekük, és ha igen, menynyi, bárki felhasználhatta az ott összegyűjtött és az állam által kiegészített összeget, akár a lakása felújítására is. Vagyis a csok a jövőben is kizárólag azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik újépítésű ingatlant vásárolnak, ezek viszont jelentősen drágulhatnak az előttünk álló időszakban. Ennek oka elsősorban, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az új ingatlanokra járó adókedvezményt, 2019. december 31. után a jelenlegi 5 százalékos áfa helyett ismét 27 százalékos forgalmi adót kell majd fizetni a lakások után. Így egy jelenleg 30 millió forintba kerülő lakás a határidő után 5-6 millió forinttal is többe kerülhet, ráadásul a hiány miatt drágul a munkaerő és az anyagok is.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A teljes írás az eheti Vasárnapi Hírekben olvasható!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!