Sághi Attilát, a Városliget Zrt. műszaki igazgatóját kérdeztük

 
Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója - Fotó: Ferenczy Dávid

– A ligetvédők vezéralakja, Gayer Zoltán azt mondta ( a VH-interjút lásd itt), csatát már nyertek, és a háborút is ők nyerik. Hogyan néz ki a terepasztal a Városliget Zrt. oldaláról?

– Háborút nem látok, csak félreértést. Van olyan, amit mi kommunikáltunk rosszul, és érezhető a koncepciókülönbség. A liget fejlesztésének szükségessége nem kérdés, az pedig nem vélemény, hogy ne nyúljunk a Városligethez. Ők a zöld felületre koncentrálnak, mi pedig azt szeretnénk, hogy a Városliget világszínvonalú kulturális közparkká váljon. Szeretnénk tudni, van-e középút. Tárgyalóasztal mellett bármiről lehet beszélni.

– Mit kommunikáltak rosszul?

– Miközben számos szakmai és civil szervezettel egyeztettük elképzeléseinket, nem építettük föl az üzenetet. Azt, hogy a Városliget, a zöldfelület és az itt lakók mit nyernek ezzel a beruházással. Ha ez nem világos, az nyilván nem a hallgatóság hibája.

– És mi volna a középút?

– Az, hogy az adott lehetőségeink között átcsoportosítjuk forrásainkat és szakértelmünket. Például úgy, hogy amikor csak lehet, a fákat nem kivágjuk, hanem átültetjük; a tájépítés során érdemben megvitatjuk a lehetőségeket. Beszélni kell arról, milyen legyen a futópálya, milyenek a játszóterek, sportpályák, és hogy milyen vendéglátóhelyek legyenek a Városligetben.

– A zöldfelület kényes pont. Nem is alaptalan a ligetvédők félelme, hiszen anno a Hősök tere is lélegző felületnek épült, aztán,  utólag, lerakták kőlapokkal. Miért nem bontják föl újra?

– Az átalakítás során ez az egy marad meg olyan egybefüggő felületnek, amely tömegrendezvények helyszíne lehet. A Városliget története során sok zöldfelületet kiharaptak már a különböző építkezések. Ezért is kell rá vigyázni, és bővíteni azt, ami megmaradt, ezért is adjuk vissza például a Dózsa György út melletti betonfelületet a parknak.

– Miért nem mennek le a ligetvédőkhöz, és beszélgetnek velük erről, ahelyett hogy farkasszemet néznének egymással?

– Jártam már náluk. Négyen-öten voltak, limonádét is kaptam tőlük. De érdemben érvelni csakis tárgyalóasztal mellett lehet. Egyesével nem tudunk mindenkit meggyőzni. Egyébként lesz egyeztetés, ha megtudjuk, kikkel állunk szemben, mert még azt sem tudni, hogy ez most politikai vagy civil mozgalom.

– A pártok mindenre rárepülnek, így maradjunk a civileknél.

– Civilekkel szívesen leülünk.

– Úgyis, hogy a végső eszköz mégiscsak az önök kezében van? Ha nem mennek el, önök kérhetnek birtokvédelmet, és lehet, bilincsben viszik el őket?

– Ezt nem tartom reálisnak, és nem is szabad idáig eljutni. Ha mi megpróbálunk ott javítani, amire lehetőségünk van, és figyelembe lehet venni a civilek jobbító javaslatait, akkor lesz közös megoldás. Optimalizálni, módosítani lehet, de az átépítést megállítani nem tudjuk.

– A ligetvédők vezéralakja furcsa jelekről is beszélt. A házánál látott olyan idegeneket, akiket a ligetben is. Mint mondja, a hatalom figyeli őt, őket. Az ön házánál is állnak idegenek?

 – Hála istennek, nem tapasztaltam ilyet. Szoktam furcsa embereket látni, de nem hiszem, hogy miattam lennének ott.Két éven belül kész a Szépművészeti
A Liget Budapest projekt keretében 2015 elején megkezdődött, 9,5 milliárd forintos költségvetésű beruházás legfontosabb feladata a 70 éve a közönség elől elzárt Román csarnok felújítása, de az átfogó rekonstrukció végére a közönség egy mai igényeket is mindenben kielégítő múzeumépületet kap vissza – mondta a Szépművészeti Múzeum pénteki sajtóbejárásán Baán László főigazgató. A beruházás során 2400 négyzetméterrel nő a kiállítóterek alapterülete is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!